Genul de rețetă pe care ai mânca-o în fiecare zi în zilele toride de vară: salată de orez! O rețetă super ușor de făcut și mai ales anti-risipă ;-) Și da, este clar rețeta ideală pentru a-ți folosi orezul rămas. Aici, ne-am hotărât să-l aromăm cu creveți, dovlecei și o notă de ghimbir. Gustați-l și spuneți-ne ce părere aveți în comentarii!
Faceți marinada: curățați rădăcina de ghimbir și tăiați-o în felii subțiri. Puneți bucățile într-un recipient dreptunghiular (pentru ca marinada să fie uniformă) împreună cu sucul de lămâie, uleiul de măsline și creveții. Amestecați bine, acoperiți recipientul și lăsați la marinat la frigider pentru cel puțin 3 ore (ideal, peste noapte).
Gătiți orezul în apă cu sare și scurgeți-l. Lăsați-l să se răcească (în secțiunea noastră „sfaturi” de la sfârșitul rețetei, vă împărtășim sfaturile noastre pentru a se răci mai repede).
Între timp, tăiați dovlecelul cubulețe. Rumeniți-i într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline, câteva minute, în timp ce amestecați. Adăugați un pahar cu apă și continuați să gătiți până când apa se absoarbe complet (aproximativ 6-7 minute).
În acest moment, scoateți bucățile de ghimbir din marinată și turnați conținutul în tigaie (creveți + marinată). Amestecați, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 5-6 minute, amestecând din când în când.
Terminați de gătit fără capac pentru câteva minute. Dacă a mai rămas puțin lichid de gătit, păstrează-l! Va fi perfect pentru a-ți aroma salata.
Luați orezul răcit și puneți-l într-un bol. Adăugați dovlecelul, creveții și amestecați bine. Radeți ghimbir proaspăt după gustul dvs. și amestecați din nou.
Acoperiți salata și lăs ați să stea câteva ore la frigider. Înainte de servire, presară-ți salata cu semințe de susan și pofta bună să ai !
Cum să răcești orezul pentru o salată? Puteți pur și simplu să-l scurgeți și să-l întindeți pe o tavă de copt (sau pe altă suprafață mare, plană). Lăsați aproximativ 20 de minute să se răcească. În caz contrar, umpleți un recipient mare cu apă rece, scurgeți orezul și puneți-l într-o cratiță mică pe care o veți pune în recipientul mare cu apă rece.
Ce orez să folosiți pentru salată? Pentru o salată de orez perfectă, folosește orez cu bob lung. Este crocant, dar și moale, și se va amesteca perfect cu celelalte ingrediente ale tale.
Cât timp pot păstra o salată de orez? După ce ați pus salata de orez într-un recipient ermetic, o puteți păstra câteva zile la frigider.
Cum să îndepărtați intestinul de la creveți? Tot ce trebuie să faceți este să tăiați spatele cu vârful unui cuțit și apoi să îndepărtați acest celebru „fir negru” cu o scobitoare.
Dacă salata de orez este uscată? Mai puteti adauga putin ulei de masline, lamaie, amestecati si lasati sa se raceasca.
Pot răci orezul sub jet de apă? Vă sfătuim să evitați acest lucru deoarece orezul dumneavoastră va pierde nu numai amidon, ci și arome.