Vinetele se pun la copt pe flacara aragazului pentru a li se arde repede coaja pana la carbonizare; in acest mod, miezul se coace repede, vinetele nu fierb in zeama lor (daca se coc pe plita sau in cuptor, unde temperatura nu este atat de ridicata, se fierb in zeama lor, miezul se inchide la culoare si nu se va mai albi).
Vinetele se tin pe o parte, se coc pana cand se arde complet coaja, apoi se intorc pe alta parte si, astfel, de jur-imprejur si la varf. Sunt gata cand sunt moi peste tot. Vinetele copate se pun pe o planseta; se desprinde coaja, cu ajutorul unui cutit inoxidabil, fara a folosi apa. Vanata se intoarce, apoi, cu jumatatea curatata, pe o planseta curata si se curata la fel si partea cealalata.
Vinetele se curata imediat ce se iau de pe foc ca sa iasa vaporii, altfel acestia se condenseaza sub coaja, iar lichidul format se coloreaza de la coaja si innegreste miezul.
Vinetele astfel curatate se pun pe o planseta din lemn, se desfac in cate 2-3 fasii la varf; planseta se aseaza inclinata pentru a se scurge zeama din ele. Dupa ce s-au scurs, vinetele se toaca cu un cutit special din lemn, care fiind mai greu decat unul de plastic, le toaca mai bine si mai repede.
Vinetele tocate se pun intr-un castron unde se amesteca cu 2-3 linguri de maioneza, sare si o ceapa mica tocata foarte fin. Se iau cateva rosii, se taie la fiecare cate un capacel, apoi li se scoate miezul. Fiecare rosie astfel pregatita se va umple cu salata de vinete.
Comentarii:
Este super
Super gustuoasà.....multmim frumuos
Excelente, aranjate pe foi de salata, sunt gustoase si aspectuoase