Fasolea se alege,se spala bine,se lasa cateva ore la inmuiat,dupa care se va opari si se va schimba de doua - trei ori apa in care a fiert.
In ultima apa se adauga zarzavatul tocat,foile de dafin, sare, piper, cimbru, busuioc dupa gust si se fierb la foc mic . Eu folosesc oala sub presiune. Separat rosiile ,sucul de rosii,pasta de tomate sau bulionul se inabusa cu 2-3 linguri de ulei.Pentru a se lega mai bine adaug in sos in loc de faina doua linguri praf de porumb deoarece este mult mai sanatos.Se aromeaza cu patrunjel tocat,marar sau tarhon dupa gust.
Cand sunt fierte atat fasolea cat si zarzavatul se adauga sosul,se potriveste de sare,condimente si se mai fierb pana se obtine consistenta dorita.
Se serveste rece sau calda ca atare alaturi de o muratura buna sau cand nu este post ca si garnitura la friptura,carnaciori,carne afumata,carne fiarta .
Habar nu ai sa faci iahnie de fasole! Ai facut de fapt o ciorba fara zeama in care ai bagat faiana sau amidon! Dracu' a mai auzit de faina in fasole, cand fasolea ingroasa ea singura sosul! Fasolea se fierbe cu legumele intregi, separat se face un sos din ceapa inabusita in putin ulei peste care se pune bulion de rosii, foaie de dafin si cimbru. In acest sos se pune fasolea scursa de zeama dar fara legume, se mai adauga din zeama in care a fiert pana la consistenta potrivita, si la sfarsit pune sare si piper dupa gust. Asa se face iahnia! Stiu ca o sa-mi sara in cap toate ca vezi Doamne face fiecare cum ii place, pai fa cum iti place dar daca zici ca faci iahnie pai vezi sa fie iahnie nu cum iti place!
Comentarii:
Habar nu ai sa faci iahnie de fasole! Ai facut de fapt o ciorba fara zeama in care ai bagat faiana sau amidon! Dracu' a mai auzit de faina in fasole, cand fasolea ingroasa ea singura sosul! Fasolea se fierbe cu legumele intregi, separat se face un sos din ceapa inabusita in putin ulei peste care se pune bulion de rosii, foaie de dafin si cimbru. In acest sos se pune fasolea scursa de zeama dar fara legume, se mai adauga din zeama in care a fiert pana la consistenta potrivita, si la sfarsit pune sare si piper dupa gust. Asa se face iahnia! Stiu ca o sa-mi sara in cap toate ca vezi Doamne face fiecare cum ii place, pai fa cum iti place dar daca zici ca faci iahnie pai vezi sa fie iahnie nu cum iti place!
Eu folosesc oala sub presiune.
Excelent!!!