Mezelul/cirnatul se feliaza in bucatele potrivite si se prajeste in grasimea incinsa, dupa care se scoate deoparte si se introduce la prajit pina se inmosie si preinde o culoare usor aurie , ceapa in prealabil taiata marunt impreuna cu ls. de zahar.
Se adaoga boia de ardei dulce se lasa sa se prajeasca impreuna cu ceapa putin,dupa care se adaoga ls.de otet,fasolea ori congelata, ori curatata, spalata si taiata in bucatele potrivite.
Se amesteca totul bine, bine si se adaoga apa atit cit sa acoperim fasolea.Adaogam ceva din condimenterle si mirodeniile enumerate mai sus si lasam sa fiarba totul usor pina ce fasolrea sa inmuiat.Se adaoga si feliile de mezel/cirnat prait.
Intre-un recipient se pun 1 sau 2 ls de faina si se amesteca cu putina apa rece si zeama din fasole, dar cu aentie sa nu se formeze cocoloase. Acest amestec se pune in Gulas amestecind si lasind sa mai dea un clocot.Eventual se mai condimenteaza cu ceva sare, piper si/ sau mirodenii si se poate servii. Se serveste cu o caciulita de sminti na si piine proaspata.