Salaul se spala , se freaca cu sare pentru a i-se indeparta mucoasa si cu un cutit incepind de la coada i-se indeparteaza solzii.
Se taie in lungime pe burta si i-se scoate intestinele, se indeparteaza capul, dupa care se spala f. bine si cu un cutit bine scutit se taie pestele in lungime in stinga si in dreapta sirii spinarii.In asa fel incit sira spinarii sa ramina in mijloc si cu virful cutitului sa se simta cum atingem scheletul pestelui.
Cu cutitul se taie mai depate in jos de-a lungul scheletului, simtind mereu cu virful oasele scheletului, pina cind filul de peste se desprinde de oase si ramina scheletul de oase intreg.
Fileul de salau bine spalat se zvina cu un prosop curat de bucatarie, i-se cresteaza cu un cutit bine ascutit,pielea din loc in loc , dupa care daca se doreste, se portioneaza in bucati de marime dorita. Fileul de salau se sareaza, pipereaza, se trece prin faina. Dupa ce s-au trecut pe toate partile prin faina se aseaza cu piele in jos, iar deasupra se unge cu oul putin batut cu ceva sare , piper, zeama si coaja de lamiie.Seasupra se presara cu patrunjel (si marar) tocat marunt.
Intr-o tigaie se incinge bine uleiul/untul si cind acesta este bine incins se pun bucatile de file cu pielea in jos. Focul se reduce f. usor si bucatle se prajesc pe partea cu pielea pina cind se observa ca pe margini acestea au prins o culoare brun-aurie.
Comentarii:
File de salau cu sos de usturoi ??? Nu vad nicaieri usturoiul!!!
Unde este usturoiul?