Se pune fasolea in apa rece cu o seara inainte de a se gati, se opareste de 2-3 ori si se scurge apa, dupa care se pune la fiert impreuna cu ciolanul afumat in apa rece, se ia spuma de cate ori este nevoie. Se incearca fasolea, se capteaza cateva boabe in lingura si se sufla usor spre ea, daca se cojeste, adaugam zarzavaturile intregi si lasam sa fiarba pana cand carnea de pe ciolan se decojeste iar fasolea incepe sa se farame. Scoatem osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Adaugam boiaua de ardei si cimbrul si dregem cu sare si piper. Pisam legunele fierte si le turnam inapoi in oala amestecand ptr. a nu se forma cocoloase. Se serveste cu salata de ceapa rosie sau muraturi.
Total de acord cu ce comenteaza Cristian. Noi facem relativ des aceasta minunatie, mai ales pentru copiii nostri. De ce 5l apa? De ce nu ciolan afumat dezosat? Apa se schimba cand fierbi fasolea, lol! Ma gandeam la 2-3 frunze dafin si boabe piper. Telina si radacina patrunjel? Ce, este ciorba?? Oops, fara sa vreau, am avut aproape aceleasi comentarii cu tizul...Cimbru OK. Oricum, sa apreciem efortul!
1,5 kg ciolan cu os? dar ciolan afumat dezosat? 5l de apa?? Ciolanul afumat dezosat nu se fierbe! de ce nu fierbi fasolea schimband apa de 2-3 ori? dafin, piper boabe? Suc de rosii in final, este esential, unde este, CIAO tomate de ex. Poti sa fierbi putin niste rosii, le decojesti si maruntesti. De ce boia dulce si nu boia iute? Fasolea e dulce! Ce cauta telina si radacina patrunjel aici?? Nu e ciorba! Dezastru!
Plecat printre straini dar cu dorul gustului de acasa, am invatat sa gatesc de pe acest site. Mancare de fasole nu mai facusem pana cum si chiar eram curios sa vad cum imi iese. Am avut de ales din 4 retete si am mers pe varianta ''Gatind cu Mira'' nu datorita prezentarii retetei (oarecum la fel cu celelalte 3 gasite) cii datorita feedbackului si comentariilor :))
Prin urmare ma simt dator sa ofer o evaluare si sa las cateva randuri scrise in semn de multumire. Am urmat intocmai reteta (mai putin partea cu ciolanul unde am fiert aproape 2 ore si nu mai cadea carnea de pe os prin urmare am decis sa o fac sa cada fortat :D ). Am gatit pentru 6 persoane (5 romani si un englez) si toti au lins castroanele :))
Nu prea am inteles ce este, ciorba de fasole sau fasole scazuta? Si intr-un caz si in celalalt nu inteleg ce cauta telina si radacina de patrunjel aici! E ciorba sau mancare de fasole iar fasolea are gustul ei inconfundabil, nu e ciorba de vacuta sau supa de pui ca sa-i pui toate legumele alea! Daca la toate ciorbele punem aceleasi legume nu o sa mai facem diferenta intre gusturi, toate vor fi la fel! Cat despre ciolan, daca e din ala vopsit si injectat cum sunt peste tot in toate magazinele eu m-as lipsi de el si as cauta la producatorii traditionali o afumatura adevarata. Oricum, eu si ciorba si mancarea(iahnia), cu afumatura sau fara, le fac altfel si cum le fac eu stii ca mananci fasole si nu altceva, si imi pare rau ca nu am timp si rabdare sa-mi postez retetele cu explicatii, argumente si imagini.
Comentarii (57):
Total de acord cu ce comenteaza Cristian. Noi facem relativ des aceasta minunatie, mai ales pentru copiii nostri. De ce 5l apa? De ce nu ciolan afumat dezosat? Apa se schimba cand fierbi fasolea, lol! Ma gandeam la 2-3 frunze dafin si boabe piper. Telina si radacina patrunjel? Ce, este ciorba?? Oops, fara sa vreau, am avut aproape aceleasi comentarii cu tizul...Cimbru OK. Oricum, sa apreciem efortul!
1,5 kg ciolan cu os? dar ciolan afumat dezosat? 5l de apa?? Ciolanul afumat dezosat nu se fierbe! de ce nu fierbi fasolea schimband apa de 2-3 ori? dafin, piper boabe? Suc de rosii in final, este esential, unde este, CIAO tomate de ex. Poti sa fierbi putin niste rosii, le decojesti si maruntesti. De ce boia dulce si nu boia iute? Fasolea e dulce! Ce cauta telina si radacina patrunjel aici?? Nu e ciorba! Dezastru!
Plecat printre straini dar cu dorul gustului de acasa, am invatat sa gatesc de pe acest site. Mancare de fasole nu mai facusem pana cum si chiar eram curios sa vad cum imi iese. Am avut de ales din 4 retete si am mers pe varianta ''Gatind cu Mira'' nu datorita prezentarii retetei (oarecum la fel cu celelalte 3 gasite) cii datorita feedbackului si comentariilor :))
Prin urmare ma simt dator sa ofer o evaluare si sa las cateva randuri scrise in semn de multumire.
Am urmat intocmai reteta (mai putin partea cu ciolanul unde am fiert aproape 2 ore si nu mai cadea carnea de pe os prin urmare am decis sa o fac sa cada fortat :D ).
Am gatit pentru 6 persoane (5 romani si un englez) si toti au lins castroanele :))
Multumesc frumos pentru indrumare,
Sorin
K!
Tocmai am pus in oala fasolea si ciolanul
Bai esti nebun????????? este criminala
Eu
Eu am mai adaugat si 1/2 lingurita de busuioc si cateva boabe de mustar..E buna, ce sa zic !
Nu prea am inteles ce este, ciorba de fasole sau fasole scazuta? Si intr-un caz si in celalalt nu inteleg ce cauta telina si radacina de patrunjel aici! E ciorba sau mancare de fasole iar fasolea are gustul ei inconfundabil, nu e ciorba de vacuta sau supa de pui ca sa-i pui toate legumele alea! Daca la toate ciorbele punem aceleasi legume nu o sa mai facem diferenta intre gusturi, toate vor fi la fel! Cat despre ciolan, daca e din ala vopsit si injectat cum sunt peste tot in toate magazinele eu m-as lipsi de el si as cauta la producatorii traditionali o afumatura adevarata. Oricum, eu si ciorba si mancarea(iahnia), cu afumatura sau fara, le fac altfel si cum le fac eu stii ca mananci fasole si nu altceva, si imi pare rau ca nu am timp si rabdare sa-mi postez retetele cu explicatii, argumente si imagini.
Este foarte buna ,dar eu nu folosesc ciolanu si prajeala ,am probleme cu stomacul si o fac ca icrele si este foarte buna
Bun si ff bun