Probabil o sa vi se para o lista foarte lunga dar, in fapt, e ca si cum am face curatenie in frigider! Se poate folosi cu succes o punga de legume congelate, amestec. Este foarte important sa fie cat mai multe legume, acestea dau un gust deosebit.
Se folosesc legumele clasice : morcov, telina, pastarnac, ceapa si cartof si in adaos un mix de legume. Ca volum, in final vom obtine circa doua farfurii adanci cu varf de legume tocate!In ceea ce priveste carnea, recomand cu caldura sa se foloseasca gat de vita.
Stiu ca suna putin ciudat, dar, credeti-ma pe cuvant, carnea este deosebit de frageda. Din pacate, la macelaria de unde cumpar eu, aduce destul de rar si trebuie sa merg foarte devreme pentru a prinde bucati cu multa carne.
De ajuns cu explicatiile, sa trecem la preparare.Carnea se pune la fiert intr-o oala cu apa si se lasa sa fiarba muuuult de tot pana cand se desprinde de pe oase. Se scoate carnea si se lasa la racit.
Legumele se toaca marunt, cu exceptia cepei care ramane intreaga . Mazarea ramane si ea ca atare, ar fi chiar ciudat sa o tocam si pe ea. Carnea se desprinde de pe os si se taie cubulete mari, se curata de tendoane si de eventuale bucati de os. Binenteles ca se poate curata si portiona nefiarta, dar mie mi se pare mult mai simplu asa, plus ca la final aspectul e mai uniform.
Intr-o oala de 5 litri se pun legumele tocate, ceapa, carnea si se acopera cu zeama de la carne, strecurata bine. Se completeaza cu apa. Se pune la fiert.
Dupa ce incepe sa clocoteasca, se adauga bulionul, borsul si sare dupa gust. Se adauga leusteanul tocat, se mai da intr-un clocot si apoi se stinge focul si se adauga verdeata. Se acopera oala cu un capac. Rezultatul este delicios, carnea se topeste in gura. Smantana proaspata si ardeiul iute desavarsesc aceasta ciorbica traditionala.
Nu înțeleg, de ce trebuie sa fierbi carnea separat? Pune carnea la fiert, îi iei spuma, și când este aproape fiarta adaugi legumele tocate in afara de cartof pe care îl pui cu 15 min înainte de a stinge focul. Și de ce doar o ceapa amarata și aia întreaga? Nu ai aflat până acum că ceapa da gust mâncărurilor și mai ales ciorbelor? La o ciorba poți renunța foarte ușor la păstârnac, țelină și rădăcina de pătrunjel fara sa lipsești ciorba de gust dar niciodata la ceapa or', la ciorba ta, trebuiau macar 2 cepe tocate căci prazul nu înlocuiește ceapa. Încă un sfat: nu mai folosi bulion sau pasta de tomate la ciorbe, folosește roșii sau, dacă nu ai roșii proaspete sau congelate, folosește din cele de la conserva, roșii în bulion sau roșii pasate. Nu se compara gustul ciorbei făcută cu roșii fata de cea făcută cu bulion!
Enorm de multe legume! si mazare si pastai si cartof si dovlecel si praz....e tocanita? 0,5 l bors pt 4 persoane? punga de amestec legume congelate suna bine...In poza apare ou? Asta este interesant..
Ar fi meritat 5 stele , daca ; spumai supa, ...eu pun in oala o lingura de ulei , pun bulionul, il prajesc putin, pun pe urma legumele si carnea , torn supa .Nu stiu daca gustul este mai bun , dar aspectul este fantastic,....gat ? de unde atata ? un os sa fie si poti sa pui si carne de pe pulpa , oala sa fie ceva ma mare ...
Comentarii (155):
Nu înțeleg, de ce trebuie sa fierbi carnea separat? Pune carnea la fiert, îi iei spuma, și când este aproape fiarta adaugi legumele tocate in afara de cartof pe care îl pui cu 15 min înainte de a stinge focul. Și de ce doar o ceapa amarata și aia întreaga? Nu ai aflat până acum că ceapa da gust mâncărurilor și mai ales ciorbelor? La o ciorba poți renunța foarte ușor la păstârnac, țelină și rădăcina de pătrunjel fara sa lipsești ciorba de gust dar niciodata la ceapa or', la ciorba ta, trebuiau macar 2 cepe tocate căci prazul nu înlocuiește ceapa. Încă un sfat: nu mai folosi bulion sau pasta de tomate la ciorbe, folosește roșii sau, dacă nu ai roșii proaspete sau congelate, folosește din cele de la conserva, roșii în bulion sau roșii pasate. Nu se compara gustul ciorbei făcută cu roșii fata de cea făcută cu bulion!
Enorm de multe legume! si mazare si pastai si cartof si dovlecel si praz....e tocanita? 0,5 l bors pt 4 persoane? punga de amestec legume congelate suna bine...In poza apare ou? Asta este interesant..
Minunata! Am gatit-o de mai multe ori si este extraordinar de gustoasa!!! Felcitari!
Eu am folosit coada de bou; gustul e deosebit.
Ar fi meritat 5 stele , daca ; spumai supa, ...eu pun in oala o lingura de ulei , pun bulionul, il prajesc putin, pun pe urma legumele si carnea , torn supa .Nu stiu daca gustul este mai bun , dar aspectul este fantastic,....gat ? de unde atata ? un os sa fie si poti sa pui si carne de pe pulpa , oala sa fie ceva ma mare ...
Fb
F.buna
Borsul se adauga la sfarsit, fiert (clocotit) separat dupa ce carnea si legumele sunt fierte.
Super :D
Foarte buna