Incerc, pe cat posibil, sa nu treaca nicio saptamana fara o ciorba buna si calda. Obicei deprins din copilarie, cand masa de pranz se lua la ora fixa si era compusa din felul intai, al doilea si desert. E greu sa le impaci pe toate, in timpurile grabite de astazi, dar poti macar incerca :).
Cred ca orice gospodina, dupa primele doua-trei ciorbe preparate, pune ingredientele "dupa ochi", isi cunoaste oala si nu-si masoara fiecare ml de apa turnata. Asadar, cantitatile de mai jos sunt mai mult orientative, poate-ti place ciorba mai plina ori mai "chioara". N-as stii sa-ti spun cati litri de apa am pus (tocmai pentru ca folosesc oala aia de ciorba :) ), cred ca vreo 3, dar vei vedea ca, in functie de timpul de fierbere al carnii va trebui sa mai adaugi. Nu-ti face griji, n-am auzit pe nimeni sa fi dat chix cu vreo ciorba.
Carnea o speli si o tai bucatele mici, o pui la fiert cam o ora si jumatate. Unii o tin mai putin, mie-mi place sa o las la foc mic, in tihna. Primele minute indepartezi spuma, pana ramane limpede zeama. Alaturi, mai fierbi niste apa si suplimentezi in oala mare, pe masura ce zeama in care fierbe carnea scade.
Telina, morcovii, ceapa, le tai marunt. Cartofii si ardeiul - cubulete.
Cand a mai ramas jumatate de ora din timpul total de fierbere, adaugi morcovii, telina, ceapa. Dupa inca vreo zece minute, adaugi ardeiul, cartofii, rosiile decojite, cubuletele cu gust de vita, legumele deshidratate, condimentezi. Cu 5 minute inainte de a stinge focul, pui tarhonul tocat, cimbrul. Daca-ti place, pui si patrunjel atunci cand o servesti.
Sa inteleg ca esti inebunita dupa morcovi dar ai o problema cu ceapa! Mai fata, ia incearca tu sa faci invers, adica sa pui trei cepe normale, nu mici, si doar un morcov. Tie nu ti-a spus nimeni pana acum ca ceapa da gust mancarurilor? Daca incerci asa cum ti-am spus eu vei vedea ce diferenta este si nu va trebui sa mai adaugi tot felul de cuburi sau vegete! Si inca o sugestie: daca pui tarhon, care este foarte aromat, nu mai pune si cimbru care si el este aromat si n-o sa mai stii ce mananci, de altfel cimbrul e mai indicat in mancarurile scazute sau la fripturi, nu la ciorbe. Sper ca nu te-ai suparat pe mine mpentru ca nu-ti spun toate astea cu rautate ci doar ca sa mai inveti cate ceva. Eu gatesc de vreo 40 de ani timp in care am invatat foarte multe si din ce am invatat eu va mai spun si voua cate ceva ca omul cat traieste invata.
Comentarii (20):
Dupa ce adaugi si smantana, e delicioasa!
Foarte buna, insa timpul de fierbere a fost extra 30 minute si tarhon nu sm folosit prea mult, cimbru deloc
Sa inteleg ca esti inebunita dupa morcovi dar ai o problema cu ceapa! Mai fata, ia incearca tu sa faci invers, adica sa pui trei cepe normale, nu mici, si doar un morcov. Tie nu ti-a spus nimeni pana acum ca ceapa da gust mancarurilor? Daca incerci asa cum ti-am spus eu vei vedea ce diferenta este si nu va trebui sa mai adaugi tot felul de cuburi sau vegete! Si inca o sugestie: daca pui tarhon, care este foarte aromat, nu mai pune si cimbru care si el este aromat si n-o sa mai stii ce mananci, de altfel cimbrul e mai indicat in mancarurile scazute sau la fripturi, nu la ciorbe. Sper ca nu te-ai suparat pe mine mpentru ca nu-ti spun toate astea cu rautate ci doar ca sa mai inveti cate ceva. Eu gatesc de vreo 40 de ani timp in care am invatat foarte multe si din ce am invatat eu va mai spun si voua cate ceva ca omul cat traieste invata.
Eu as renunta la cubulete cand ai atatea ingrediente bune
F.buna,gustoasa
Buuuunaaaaa!
Cu obiectia ca rosiile se adauga la final, dupa ce au fiert cartofii.
Si fara cuburi de vita!!!
O rețetă mai simplă pentru voi - 3 linguri de vegeta la un kill de apa. gata in 10 min, fff "sănătoasă"
Da-le naibi de cubulete de knor. N-are carnea destul gust? Chiar trebuie incluse in retete toate chimicalele?
Excelenta reteta