Carnea de rata se curata si spala, se taie in bucati potrivite, se pune la fiert intr-o oala cu apa. Se va aduna spuma si se lasa sa fiarba pentru 40-50 minute - depinde de carne.
Intre timp curatam, si tocam marunt legumele. Le adauga si pe ele in oala si mai fierbem pentru 30 minute.
Intre timp fierbem borsul separat si calim rosiile tocate marunt in 2 linguri de ulei. Adaugam in oala rosiile calite (sau bulionul calit), amestecam si lasam 5 minute dupa care adaugam si borsul.
Condimentam cu sare sau o lingurita de delikat. Tocam marunt legaturile de patrunjel si leustean, le adaugam in oala si stingem focul.
Pentru m1959 dv folositi borsul la orice deoarece sunt sigur ca sunteti din moldova la noi in zona Sibiu/Rm Valcea ciorbele sunt acrite prin diverse metode in afara de bors , iar supa i supa nu are nevoie de acreala
Cam mult 1l de bors, iese prea acra si nici nu se mai simte gustul carnii. Eu as acri-o numai din rosii dar nu le-as praji in ulei pentru ca isi pierd aciditatea(acreala). Eu prajesc rosiile numai la ciorba de fasole pe care nu o vreau acra si are nevoie de o prajeala si ca sa nu prajesc ceapa aleg rosiile si iese foarte buna. Vreau sa contrazic aici pe m1959 care spune ca borsul se pune la orice ciorba, nu, borsul nu se pune la orice ciorba ci doar la cele pe care vrem acre si ne place borsul. Ciorbele pot fi si neacrite si nu se numesc supe atat timp cat au zarzavat tocat in ele sau se pot acri dupa gust cu otet, lamaie, sare de lamaie, corcoduse verzi, prune verzi, agurida, zeama de varza murata etc.
Comentarii:
Pentru m1959 dv folositi borsul la orice deoarece sunt sigur ca sunteti din moldova
la noi in zona Sibiu/Rm Valcea ciorbele sunt acrite prin diverse metode in afara de bors , iar supa i supa nu are nevoie de acreala
Cam mult 1l de bors, iese prea acra si nici nu se mai simte gustul carnii. Eu as acri-o numai din rosii dar nu le-as praji in ulei pentru ca isi pierd aciditatea(acreala). Eu prajesc rosiile numai la ciorba de fasole pe care nu o vreau acra si are nevoie de o prajeala si ca sa nu prajesc ceapa aleg rosiile si iese foarte buna. Vreau sa contrazic aici pe m1959 care spune ca borsul se pune la orice ciorba, nu, borsul nu se pune la orice ciorba ci doar la cele pe care vrem acre si ne place borsul. Ciorbele pot fi si neacrite si nu se numesc supe atat timp cat au zarzavat tocat in ele sau se pot acri dupa gust cu otet, lamaie, sare de lamaie, corcoduse verzi, prune verzi, agurida, zeama de varza murata etc.
Este ciorba de rata, borsul este acela care se pune la orice ciorba.....
Daca ii pui bors, se numeste "Bors de rata"
Super ciorba multumesc