Intai puneti la foc ceaunul cu apa si legumele, lasati la fiert pana cand cartofii sunt aproape fierti. Daca inainte de a le pune la fiert, coaceti putin pe jar sau pe tabla rosiile si ardeiul si apoi le cojiti veti obtine un gust si mai intens, cu tenta de copt, este minunat. Ardeiul iute il puneti numai daca toti cei care vor manca suporta iute, nu uitati ca la fiert iutele se accentueaza, nu exagerati cu acesta!
Acum e timpul sa sarati ciorba, puneti sare si gustati, trebuie ca zeama sa fie putin mai sarata, pestele va mai trage din sare.
Puneti pestele in ceaun si NU mai amestecati. Pestele trebuie sa ocupe si el o treime din volumul de apa. In maxim 15-20 min pestele trebuie sa fie fiert.
Cand si pestele este fiert puteti pune otetul. Nu va zgarciti, ciorba trebuie sa aiba gust de acru, este o ciorba si nu o supa, sa simti cum te zgarie pe gat cand inghiti. Adaugati otetul in timp ce ciorba fierbe si gustati dupa 1 minut, dregeti gustul fara sa rasfierbeti pestele. Tot acum puneti si cateva linguri de ulei.
Cand este gata luati ceaunul de pe foc, aruncati o mana de patrunjel taiat marunt si acoperiti timp de 10 minute.
Ciorba de peste lipoveneasca se mananca in mod traditional asa: Se scoate pestele pe un platou si se serveste cu mujdei de usturoi. Mujdeiul poate fi simplu sau cu rosii coapte si cojite si apoi frecate impreuna cu usturoiul.
Apoi se serveste zeama, cu mujdei si ardei iute, daca puneti si o mamaliga pe masa, la toata povestea asta, aveti o masa pescareasca completa si delicioasa. Puteti sa va faceti singuri aceasta ciorba de peste sau sa veniti cu noi si o facem impreuna .
Comentarii:
Asa se obtine o ciorba de peste adevarata . Se acreste NUMAI cu otet , asa cum este in reteta. Doar atunci are gustul din delta.