La cererea celor ce au mancat ciorba de peste facuta de mine, la ceaun, pun reteta aici, sa o afle toata lumea :-).
Nu este nici un mare secret, numai trebuie sa faceti totul cu pasiune.
In ciorba de peste lipoveneascanu intra decat 4 legume: cartofi, ceapa, ardei (gras si iute) si rosii. Pe langa acestea mai aveti nevoie patrunjel, sare, ulei si otet. Dar partea cea mai importanta este pestele, cea mai buna ciorba iese cu minim 4 feluri de peste, eu prefer crap, somn, stiuca si biban sau caras.
Intai puneti la foc ceaunul cu apa si legumele (legumele trebuie sa fie cam o treime din volumul de apa), lasati la fiert pana cand cartofii sunt aproapefierti. Daca inainte de a le pune la fiert, coaceti putin pe jar sau pe tabla rosiile si ardeiul si apoi le cojiti veti obtine un gust si mai intens, cu tenta de copt, este minunat. Ardeiul iute il puneti numai daca toti cei care vor manca suporta iute, nu uitati ca la fiert iutele se accentueaza, nu exagerati cu acesta!
Acum e timpul sa sarati ciorba, puneti sare si gustati, trebuie ca zeama sa fie putin mai sarata, pestele va mai trage din sare. Puneti pestele in ceaun si NU mai amestecati (se farama pestele). Pestele trebuie sa ocupe si el o treime din volumul de apa.
In maxim 15-20 min pestele trebuie sa fie fiert (tineti focul din jar cat sa fiarba usor apa in ceaun, nici sa nu se opreasca, nici sa nu clocoteasca sa rupa pestele in bucati).
Cand si pestele este fiert puteti pune otetul. Nu va zgarciti, ciorba trebuie sa aiba gust de acru, este o ciorba si nu o supa, sa simti cum te zgarie pe gat cand inghiti. Adaugati otetul in timp ce ciorba fierbe si gustati dupa 1 minut, dregeti gustul fara sa rasfierbeti pestele. Tot acum puneti si cateva linguri de ulei.
Cand este gata luati ceaunul de pe foc, aruncati o mana de patrunjel taiat marunt si acoperiti timp de 10 minute.
Ciorba de peste lipoveneasca se mananca in mod traditional asa:
Se scoate pestele pe un platou (cu spumiera, cu grija sa nu se farame) si se serveste cu mujdei de usturoi. Mujdeiul poate fi simplu sau cu rosii coapte si cojite si apoi frecate impreuna cu usturoiul (iese o nebunie).
Apoi se serveste zeama, cu mujdei si ardei iute (ciusca), daca puneti si o mamaliga pe masa, la toata povestea asta, aveti o masa pescareasca completa si delicioasa.
Puteti sa va faceti singuri aceasta ciorba de peste sau sa veniti cu noi si o facem impreuna :-).
Iliuta Goean
Comentarii (15):
In aceasta vara am mancat ciorba de peste în Delta. După rețeta asta mi-a iesit ca acolo. Foarte bună. O fac cel puțin odată pe luna
Sunt din Botoșani, am lucrat că paznic la cherhanaua de la Enisala (Babadag) acolo am mâncat diverse rețete pescărești dar pt ce mi-a rămas în minte sunt Plachia și Ciorba de pește lipovenească
Vă mulțumesc mult pentru rețeta redată simplu și clar. Este prima dată când îmi iese perfect.. am lucrat ceva timp la o cherhana din zona deltei și acolo am mâncat o ciorbă de pește de m-am lins pe suflet, și de data aceasta mi-a ieșit perfect ca acolo. Eu locuiesc în partea Moldovei, dar gusturile nu se uită niciodată.. Vă mulțumesc încă o dată :)
Grozava!!!
Am mancat de fiecare data cand mergeam in delta. este o reteta de maxim 40 minute si este dementiala pe vreme rece cu o tuica inainte .
Cred ca este una in putinele retete traditionale lipovenesti care este pe net.bravo
Suna demential!
Excelent!
Si eu o fac
Super