Ceapa, morcovul, telina si ardeiul tocate marunt se pun intr-o oala cu putin ulei si se calesc pret de 5 minute.
Se adauga apa, sare, vegeta si se lasa sa fiarba pana cand morcovul este aproape facut. Se adauga rosiile, iar apoi cartofii taiati cubulete.
Se mai lasa la foc pana cand si acestia sunt fierti. Se poate acri cu putin bors, pentru cine prefera ciorba acra. Punem leusteanul si tarhonul (din plic in cazul meu, ca pe cel la borcan l-am terminat), si ciorbita este gata.
Calitul legumelor se face pentru a da si gust si de a mentine vitaminele in legume in momentul cand se fierb...! Asta este secretul calitului! Pofta buna!
Adrian legumele într-o ciorbă se pun direct la fiert, nu la călit. Vai de capul meu daca aș mânca așa o lepădătură. Auzi, legume călit! Adrian, mai bine lasă-te de gătit că intoxicat lumea
Legumele nu se calesc, doar se inabusesc in sucul lor cu putin ulei si sub capac neaparat; daca le faci fara capac sunt calite iar gustul si aroma dispar odata cu evaporarea sucului lor! Nu mai confundati inabusirea cu calirea, sunt doua procedee diferite. In cazul in care ai inabusit putin legumele la inceput, poti renunta la vegeta, sau daca tii neaparat poti pune 1 maxim 2 lingurite(atentie! lingurite nu linguri!), dar nu mai mult pentru ca ciorba o sa capete un gust artificial daca exagerezi. Eu nu ma inebunesc dupa tarhon, dar daca voua va place mancati-o sanatosi!
Mai jimenez fată sau băiat,ciorbele de legume au alt gust cu zarzavatul calit in putin ulei,miiat puțin, nu prajit!La ciorbele de carne nu se calește.Ce mancare scazută visezi?
Comentarii (29):
Calitul legumelor se face pentru a da si gust si de a mentine vitaminele in legume in momentul cand se fierb...! Asta este secretul calitului!
Pofta buna!
Adrian legumele într-o ciorbă se pun direct la fiert, nu la călit. Vai de capul meu daca aș mânca așa o lepădătură. Auzi, legume călit! Adrian, mai bine lasă-te de gătit că intoxicat lumea
Daca o mai dregi si cu galbenus plus smantana ,juri ca este de ,,cocos''
Mi-a plăcut!
Beton
Legumele nu se calesc, doar se inabusesc in sucul lor cu putin ulei si sub capac neaparat; daca le faci fara capac sunt calite iar gustul si aroma dispar odata cu evaporarea sucului lor! Nu mai confundati inabusirea cu calirea, sunt doua procedee diferite. In cazul in care ai inabusit putin legumele la inceput, poti renunta la vegeta, sau daca tii neaparat poti pune 1 maxim 2 lingurite(atentie! lingurite nu linguri!), dar nu mai mult pentru ca ciorba o sa capete un gust artificial daca exagerezi. Eu nu ma inebunesc dupa tarhon, dar daca voua va place mancati-o sanatosi!
Eu calesc legumele (in afara de ceapa pe care o adaug dupa ce pun apa) la orice ciorba , doar cateva minute , iese mult mai gustoasa .
Fara nenorocita aia de vegeta nu stii sa gatesti? Pacat ca nu pot s-o pregatesc: eu am bulion pentru prajituri, nu din ala pentru ciorba!
Mai jimenez fată sau băiat,ciorbele de legume au alt gust cu zarzavatul calit in putin ulei,miiat puțin, nu prajit!La ciorbele de carne nu se calește.Ce mancare scazută visezi?
Grozava!