Salutare tuturor! Azi am facut o placinta americana... nu, nu va ganditi la film, eu chiar am facut o placinta americana veritabila, foarte populara, se poate gasi in orice dinner la orice colt de strada: "banana cream pie" sau in traducere libera placinta cu banane si frisca. Se face foarte simplu, un strat de pate brisee (sau cum zic americanii "shortbread crust") noi o sa-i zicem simplu aluat de biscuiti, caci in definitiv nu e altceva mai mult de atat, stratul numarul doi - crema de vanilie, trei - bana
Se amesteca faina cu zahar si sare apoi se adauga untul rece taiat cubulete si se amesteca bine, eu am amestecat cu mana dar cel mai bine folositi un blender. Se adauga apa rece treptat pana cand se formeaza un aluat legat. Se aplatizeaza aluatul format, se inveleste in folie alimentara si se da la frigider o ora.
Se amesteca galbenusurile cu zahar si amidon. Separat de pun la foc laptele si vanilia intr-un fas cu fund dublu sau oricum un vas care sa nu afume. Cand laptele se apropie de dat in clocot se adauga treptat amestecul de ou amestecand continuu pana cand incepe sa se ingroase. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se adauga romul, se acopera cu un servet din panza curat si se lasa la racit (atentie: nu se acopera crema cu folie pt ca se face condens si apa rezultata cade in crema si nici nu se lasa descoperita pentru ca se formeaza crusta deasupra).
Dupa o ora se scoate aluatul de la frigider si se intinde pe masa tapetata cu faina si se imbraca o forma de tarta. Excesul se taie si se poate refolosi la alte dulciuri (sau se poate congela pt maxim o luna). Dupa ce ati pus aluatul in tava se inteapa cu o furculita pt a nu se umfla (nu vreti pandispan, ci un aluat subtire si crocant). Se da la cuptor circa 30 de minute sau pana cand crusta de pe peretii vasului incepe sa se rumeneasca. Se scoate si se lasa sa se raceasca inainte de a intinde crema.
Se pune intr-un vas la foc mic 6 linguri de zahar iar cand s-au topit se adauga arahidele taiate grosier (puteti sa folositi orice alt fel de alune aveti prin casa). Lasati la foc pana cand incepe sa se simta miros de alune prajite (cam 2 minute). Se toarna caramelul de o hartie de copt si se lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit se zdrobeste fie cu un blender fie cu cutitul.
Se bate frisca (smantana plus zahar pudra plus vanilie) si se da deoparte.
Se asambleaza tarta: se pune crema racita peste crusta de biscuit apoi se adauga feliile de banana (se pot zdrobi bananele si se pot adauga in crema, dar eu am preferat sa le feliez), apoi se pune frisca si deasupra se presara topingul de caramel cu arahide zdrobit.
Comentarii:
Imi place foarte tare.
Buna
Mi se pare fff.bun
Arata bine trebuie incercata
Mmmmm
Suna excelent! abia astept sa incerc reteta!