Se intampla uneri, poate mai des decat credem, sa facem un desert perfect si cand vine etapa ornarii cu frisca, totul se ruineaza. Frisca nu iese cum ne dorim, nu-si pastreaza forma, iar decoratul devine un calvar.
Ca sa va scoatem din zona asta de disconfort, am apelat la ajutoarele noastre, am scotocit prin caietele cu retete mostenite, am sunat „parintii”, „bunicii”, poate chiar si niste cofetari cu experienta, si iata ce secrete am aflat. Le impartasim cu voi, cu mare drag.
Secrete pentru o frisca perfecta:
- Folosim doar frisca naturala - smantana adevarata, de tara, din lapte de vaca, care nu a trecut prin procesari industriale;
- Smantana trebuie sa aiba grasime peste 30% ca sa o putem face frisca.
- Smantana dulce, inainte de batere, trebuie sa fie rece, undeva de 5-6 grade Celsius. Daca smantana are o temperatura prea ridicata, baterea ei dureaza mai mult si nu se va intari suficient ca sa-si mentina forma sau se „taie” (se produce separarea de unt). Daca de abia ati cumparat-o, bagati-o la congelator pentru 15 – 20 minute.
- Vasul in care bateti smantana trebuie sa fie si el rece, asa ca se recomanda sa il bagati in frigider pentru 30 minute inainte de a incepe operatiunea. Inainte de a se inventa frisca la tub sau frisca la plic, in laboratoarele de cofetarie frisca se batea intr-un bol care se punea deasupra unui vas cu gheata. Daca nu ne credeti, va recomandam sa incercati.
- Vasul si ustensile alese pentru a bate smantana (tel sau palete de mixer) trebuie sa fie curate, degresate, uscate.
- Nu aveti nevoie de mixer; telul va face treaba la fel de buna daca smantana si bolul sunt reci.
- Smantana se bate la inceput (1-2 minute, cu ochii pe ceas) la viteza mica (daca folosim mixerul) si apoi la viteza mare. Atentie!!!Batuta prea mult, frisca se va transforma in unt.
- Daca vreti sa o folositi la ornat, aveti nevoie de un intaritor (nu din acela din comert, la pliculet) - folositi cu incredere gelatina. Se pune o lingurita de gelatina la 200 gr de frisca. Se pune gelatina la inmuiat cu 2 linguri de apa si se lasa 10 minute. Se incalzeste usor pe foc, amestecand continuu pentru a se topi. Atentie: se incalzeste, nu se fierbe! Se lasa cateva clipe la racit si se incorporeaza putin cate putin in frisca. Pentru stabilizare puteti adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, proaspat stoarsa.
- Pentru indulcire se foloseste zahar pudra sau indulcitor sub forma de pudra. Variantele de indulcitori sub forma lichida pot inmuia frisca.
- Frisca batuta se pune intr-un vas si se pastreaza in frigider pana la momentul servirii.
Comentarii (12):
EU FOLOSESC FRISCA VEGETALA DIN COMERT SI E FOARTE BUNA PENTRU ORNAT ,,
Pentru tiganul tataru care scuipa mai bine sa te duci sa furi ceva fier vechi decit sa crezi ca esti in masura sa critici pe altii o geta
Si eu am facut frisca si smintina lichida , asa ca , nu scuipati pe nimeni domnule tataru.....nu-I frumoasa expresia ........ !!
P-asta cu lămâia n-am mai auzit-o, dar am fost suficient de deschisă s-o încerc. Rezultatul e că mi s-a tăiat frişca. Probabil asta însemna "stabilizare" şi n-am ştiut eu. Cert e că treaba cu lămâia e GREŞITĂ.
F.bune retetele
Multumesc pentru informatii,unele mai vechi si uitate altele noi si adaptate noilor produse.
1. Ma dezgusta vocabularul si asertiunile legate de faptul ca nu se poate prepara frisca din smantana. Eu personal am preparat frisca din smantana si inainte si dupa '90, luind ca reper acest an ma pliez la gandirea unei anumite generatii care considera ca lumea s-a s-a schimbat total de la nucleu la galaxie dupa aceasta data.
2. Alta asertiune a unei bucatarese cititoare din '' diaspora cea inteligenta '' care spune ca inainte de '90 nu erau mixere, te informez ca nu lipseau aceste aparate din casele oamenilor normali.
Super, super, superrrrrrrrrrrrrrr
Bai tataru_f2014, se vede clar ca esti un tzigan analfabet si cu apucaturi de golan. Ce cauti tu aici, cand locul tau e pe maidan sau undeva la furat cu gasca ta de golani?
Nu știu câtă frișcă consumați ,dar e mai bine so cumperi gata făcută decât să nu-ți iasă.
Pentru 1/5 :se vede de departe ca esti in necunostinta de cauza!Tu ti-ai citit ce si cum ai scris acia? Nu stiu citi ani ai, dar pana pe la revolutia din "89 nici nu prea se stia de... mixer si ghici: cu ce bateam frisca? Si iesea o frisca...Dar pe atunci stiam sa ne exprimam, stiam sa vorbim (stiam ceva gramatica) Si, mai ales, stiam sa RESPECTAM pe cel ce ne dadea un sfat bun! Nu il "scuipam" in ochi!Nu te multumeste sfatul, nu il urma, scurt si...de bun simt. Dar pentru asta iti trebuie ceva caracter si unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!