Se separa albusurile de galbenus si se bat spuma cu un praf de sare. Cand spuma e tare se adauga 200g zahar treptat si se continue mixarea pana obtinem o spuma tare ca cea de bezele. Intre timp punem laptele pe foc cu 50g zahar si zaharul vanilat. Cat laptele se infierbanta batem galbenusurile spuma cu restul de zahar(50g) si l-a sfarsit adaugam si esenta de vanilie.
Cand laptele incepe sa fiarba se pun bulgarii la fiert. Se ia cate o lingura de spuma de albus si se pune in lapte. In functie de capacitatea oalei se pot firbe 3-4 bulgari o data. Aveti mare grija ca laptele va face spuma si o sa se umfle. Amestecati incet cu o lingura pe langa bulgari si la nevoie mai si suflati in spuma.
Bulgarii se fierb cam jumatate de min pe fiecare parte apoi se pun la scurs intr-o sita. Dupa fiecare tura sa adunati spuma de la lapte ca sa va scutiti de pricolul de a da laptele in foc, insa nu aruncati spuma ci puneti-o in vasul in care se scurg bulgarii. Dupa ce bulgarii s-au scurs se aseaza cu grija in boluri sau in farfurii adanci.
Puneti 2-4 bulgari la portie in functie de cate portii vreti sa faceti. Laptele se strecoara inclusiv cel de la scursul bulgarilor si se pune la fiert la foc mic. Puneti cate un polonic de lapte cald peste spuma de galbenusuri si se amesteca pentru a aduce galbenusurile la aceiasi temperatura cu laptele.
Daca am turna galbenusurile direct peste lapte din cauza socului termic am risca sa se branzeasca galbenusurile. Laptele se tine pe foc cam 20-30 de min pe foc mic pana se ingrosa, atentie insa nu permiteti compozitiei sa de-a in clocot pentru ca sigur se va branzi.
Cand crema de vanile e gata se toarna fierbinte printre bulgari, incercam sa nu turnam peste ei. Se lasa sa se racoreasca si apoi se baga farfuriile la frigider. Se serveste bine racit.
Comentarii:
Ca pe timpul bunici,foarte bun !
Fff bun