Dovleceii se spala, se taie capetele si se taie in jumatate, pe lungime. Se pun intr-un castron termorezistent cu apa fierbinte, se sareaza si se dau la cuptor, 190 grade pentru 5 minute.
Se scot apoi si se lasa la scurs si la racit. Dupa ce s-au racit, cu o lingura sau lingurita se scobesc si se scoate miezul.Intr-o tigaie se calesc ceapa si usturoiul la foc mic, in ulei de masline.
Feta, nucile faramitate, oul batut, pesmetul si mararul se amesteca toate separat si se adauga peste ceapa si usturoi.
Apoi se adauga si miezul de la dovlecei.Se umplu dovleceii cu amestecul asta si se toarna restul de ulei din tigaie deasupra.
Se acopera cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Se acoate folia, se presara parmezanul peste dovlecei si se gratineaza 10-15 minute, sau pana cand devin aurii.