Un sfert din cantitatea de apa se incalzeste putin impreuna cu siropul de artar. Daca s-a infierbantat prea tare se lasa sa se mai raceasca apoi se dizolva in ea drojdia si se lasa asa vreo 10 minute.
Faina se cerne intr-un castron. Peste aceasta se adauga zaharul, sarea si se amesteca. In mijlocul fainii se face o adancitura si se toarna drojdia dizolvata, se amesteca putin, se adauga apoi shortening-ul si restul de apa.
Zaharul, pudra de cacao si cea de migdale se amesteca intr-o craticioara. Se toarna putin cate putin laptele de soia, amestecand. Se pune pe foc mic~potrivit si se tine, amestecand, pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata si se amesteca pana ce aceasta se dizolva. Se adauga si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Aluatul crescut se framanta usor; se imparte in doua. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie peste care se intinde jumatate din cantitatea de umplutura si peste aceasta se presara jumatate din nuci. Se ruleaza. Se poate pune si asa in tava de cozonac; a taiat aceasta rulada in 8 bucati pe care le-am asezat apoi.
Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt. Uleiul se amesteca bine cu siropul de artar. Se adauga laptele de soia si se amesteca.
Totul se toarna peste faina si se omogenizeaza. Se adauga si esenta de rom. Totul se pune intr-o punga - iar aceasta se taie putin la un colt si se spriteaza glazura peste cozonacul crescut.