Banoffee, combinatie intre cuvantul banana si toffee. A aparut in 1972 si este inventia bucatarului Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk (inchis intre timp), din East Susex.
Daca nu cunoasteti desertul, noi va punem la dispozitie reteta.
Zdrobiti biscutiii Speculoos si adaugati 100 gr de unt topit. Amestecati bine.
Puneti hartie pergament la baza formei de copt. Puneti amestecul speculoos+untsi intindeti-l cu o lingura pe fundul formei si pe margini pentru a crea o coaja de tarta. Apasati bine. Taiati 2 banane in rondele si aranjati-le in partea de jos. Puneti la frigider.
Pregatiti caramelul: puneti 100 gr unt sa se topeasca intr-o tigaie si adaugati zaharul brun. Cand zaharul s-a topit, adaugati laptele condensat indulcit.
Amestecati bine si aduceti la fierbere. Lasati sa fiarba un minut si turnati in coaja de tarta. Raciti cel puțin 2 ore.
Dupa ce s-a racit bine, demontati. Fii atent, acest pas este un pic complicat. Apoi aranjati restul de banane taiate in rondele, deasupra.
Bateti frisca (trebuie sa fie foarte rece) pana se face spuma. Puneti pe tarta.
Radeti cateva patratele de ciocolate si presarati peste frisca.