Intr-un vas mic, se dizolva drojdia in apa calda cu putin zahar si se lasa aproximativ 10 minute.
Se amesteca zaharul, untul sau margarina, mierea si amestecul de drojdie intr-un castron mare. Se adauga sarea, toate semintele ,laptele, faina integrala de grau si germeni de grau.
Se adauga faina , 1 / 2 ceasca odata, se amesteca bine cu o lingura de lemn dupa fiecare adaugare.
Se scoate aluatul pe o suprafata usor presarata cu faina si se framanta, pana cand devine neted si elastic, aproximativ 6 minute.
Se unge cu ulei un castron mare , se pune aluatul in castron, se unge si aluatul cu ulei si se acopera cu o carpa umeda si se pune intr-un loc cald sa creasca, pana cand s-a dublat in volum, aproximativ 1 ora.
Se incalzeste cuptorul, se unge o tava mare de cuptor. Se ia aluatul si se pune pe o suprafata usor presarata cu faina. Se imparte aluatul in doua bucati egale si se da forma de paine. Se acopera cu o carpa umeda si se lasa sa creasca aproximativ 40 de minute.