Lichefiezi drojdia prin frecarea ei cu zahar. Adaugi laptele, sarea, oul, uleiul si amesteci bine. Adaugi semintele de in si fulgii de secara dupa care incepi sa pui faina pana cand aluatul capata consistenta dorita. Se framanta cam 1-2 minute dupa care se pune pe un calorifer, asta dupa ce ai acoperit castronul cu un prosop de bucatarie.
Se lasa pe calorifer pana isi dubleaza volumul. Iti ia cam 1-2ore, depinde de temperatura ingredientelor. E le scot pe toate atunci din frigider, asa ca imi ia cam 2 ore cel putin pentru prima crestere.
Atunci cand volumul s-a dublat rastorni aluatul pe blatul de bucatarie pudrat putin cu faina si il framanti 1minut.
Pregatesti formele(2 forme de chec) tapetate cu hartie de copt. Formati 2 paini, le potriviti in tavi, le crestati pentru a permite cresterea si le ungeti cu o pensula inmuiata in lapte peste care presarati seminte de in, susan, fulgi de secara, mac, sau ce ai tu prin casa.
Pui tavile iar pe calorifer pana isi dubleaza volumul, dupa care le dai la cuptor pentru 45-60 de minute la foc moderat. Le scoti din tavi, le lasi sa se raceasca si gata, ai paine de graham pentru o saptamana.
O pastrezi in punga de plastic dupa ce s-a racit. Ai sa constati ca este foarte grea o paine de asta, cam 900-1000g bucata si este mult mai consistenta decat painea obisnuita, doar numita graham.
Eu fac paine acasa acum, ca sunt la pensie. Am sa incerc si aceasta varianta, sper sa imi iasa bine. Oricum, crescuta sau necrescuta, tot mai buna este in comparatie cu painea plina de chimicale.
Comentarii:
Fff bun
Eu fac paine acasa acum, ca sunt la pensie. Am sa incerc si aceasta varianta, sper sa imi iasa bine. Oricum, crescuta sau necrescuta, tot mai buna este in comparatie cu painea plina de chimicale.