Punem la fiert 3 litri apa, cand fierbe, adaugam zarzavatul maruntit si lingurita de chimen. Cand este fiert zarzavatul, separat intro tigaie, incingem uleiul, adaugam faina, rumenim usor, apoi stingem rantasul cu apa rece(cam 250 ml apa) amestecam bine la foc mic, sa nu se faca cocoloase, turnam rantasul peste supa, potrivim de sare si adaugam verdeata tocata. Se serveste cu crutoane de paine prajita. Este o supa de post, se face des in Ardeal, are rantas specific zonei. Veti zice ca nu mai e la moda rantasul, ca e greu la stomac sau multe altele, dar sa nu uitam ca bunicii nostri o consumau si au dus-o mai mult decat noi. Asa ca incercati!
Prin pasarea legumelor fierte rezulta o supa crema cu un gust deosebit. De ce sa mai punem si faina? Chiar nu are sens.Cateva crutoane cu diverse condimente (sau nu) sunt ideale in aceasta supa.
Sunt ardeleanca si stiu o reteta de supa de chimen mai speciala; zarzavaturile se paseaza, iar chimenul se prajeste putin, se da prin morisca de cafea, se face pulbere si de-abia apoi se pune in supa. Rezultatul e la fel de special: nu mai e nevoie de rantas, supa devenind mai consistenta prin pasarea zarzavaturilor, iar chimenul astfel pregatit da un gust foarte ,foarte bun supei! Evident se adauga painea prajita, iar in zilele fara post, putina smantana nu strica...;))
Comentarii:
Regretabila confuzie intre chimen si chimion, care sunt doua mirodenii diferite, pentru o gospodina cu pretentii e ceva inadmisibil.
Prin pasarea legumelor fierte rezulta o supa crema cu un gust deosebit. De ce sa mai punem si faina? Chiar nu are sens.Cateva crutoane cu diverse condimente (sau nu) sunt ideale in aceasta supa.
Sunt ardeleanca si stiu o reteta de supa de chimen mai speciala; zarzavaturile se paseaza, iar chimenul se prajeste putin, se da prin morisca de cafea, se face pulbere si de-abia apoi se pune in supa. Rezultatul e la fel de special: nu mai e nevoie de rantas, supa devenind mai consistenta prin pasarea zarzavaturilor, iar chimenul astfel pregatit da un gust foarte ,foarte bun supei! Evident se adauga painea prajita, iar in zilele fara post, putina smantana nu strica...;))
Mai bine incinge faina in tigaia uscata, uleiul incins degaja acroleina (cancerigena).
Pai e chimen sau chimion?
Ai uitat: dupa ce au fiert toate incredientele ( zarzavatul si chimenul ) se va pasa si strecura , apoi restul operatiilor.
E foarte gustoasă și fără rântaș. Punem doar cartofii pisați. ;)