Se pune untul la topit pe foc. Cand e gata se adauga laptele si se lasa la incalzit pana devine caldut, 37 grade Celsius.
Drojdia se faramiteaza intr-un castron.Se toarna amestecul peste drojdie si se amesteca, se adauga sarea, zaharul, cardemonul, oul si faina.
Se framanta aluatul pana cand se desprinde de pe marginile castronului. Se presara putina faina deasupra si se lasa la crescut, 30-40 de minute. Intre timp se poate prepara umplutura: se amesteca untul, zaharul si scortisoara pana capata consistenta unei creme.
Dupa ce aluatul a crescut se ia si se mai framanta cateva minute apoi se scoate pe banca de lucru si se imparte in doua parti egale. Se intind doua foi, circa 20cm pe latime si 40 cm pe lungime. Umplutura se imparte de asemenea in doua si se ung foile. Se ruleaza apoi aluatul, ca la rulada si se taie bucati de aproximativ 2 cm latime.
Se aseaza rulourile in forme intr-o tava, se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai lasa la crescut 20-30 de minute.
Se ung cu ou batut si se presara deasupra zahar-perle (nu merge cu zahar tos), nuca macinata sau fulgi de migdale. Nu stiu sigur daca exista zahar-perle sau zahar perlat in Romania, este insa ca zaharul tos, insa cu o granulatie mai mare.
Se pun in cuptorul preincalzit la 250 de grade Celsius, in mijloc, pentru 8-10 minute. Dupa ce se scot din cuptor se lasa la racit sub un prosop de bucatarie.
Comentarii:
Excelente !! In Germania in spui la zaharul ala Hagerzucker .