Ciorba Radauteana cu piept de pui este o ciorba foarte gustoasa pregatita din carne de pui, legume si dreasa cu smantana. Asemanatoare cu ciorba de burta, aceasta supa de pui cu smantana si usturoi este perfecta dimineata, dupa o petrecere, dar si oricand în timpul zilei.
Mai usoara decat traditionala ciorba de burta este insa la fel de gustoasa! Ciorba Radauteana este o reteta traditionala romaneasca, specifica nordului Moldovei.
Pregatim aragazul si o oala in care punem apa rece. Adaugam carnea de pui si o lasam sa fiarba. Adunam des si indepartam spuma care se formeaza deasupra.
Curatam ceapa. Taiem morcovii in bucati mari. Taiem ardeii in fasii mari.
Tocam telina in cuburi mari. Radem usturoiul pe razatoarea mica. Tocam marunt verdeata.
Cand supa din oala nu mai face spuma adaugam ceapa, telina, morcovul si ardeiul. Lasam sa fiarba.
Pregatim o alta oala iar deasupra acesteia punem o strecuratoare. Dupa ce legumele si carnea sunt fierte strecuram supa. Scoatem carnea si o lasam sa se racoreasca.
Punem deoparte 4-6 bucati de morcov si fasiile de ardei. Pregatim un bol in care punem restul de legume fierte si le lasam sa se racoreasca.
Amestecam galbenusurile, apoi le rasturnam peste smantana si omogenizam. Adaugam usturoiul peste amestecul de galbenusuri si smantana si omogenizam.
Taiem cele 4-6 bucati de morcov in cubulete mici. Desfacem pielita de pe ardei si taiem fin ardeiul decojit.
Desfacem carnea fiarta de pe oase (daca este cazul) si o rupem in fasii. Cu ajutorul unui blender pasam legumele racorite din bol pana cand obtinem o crema.
Punem intr-un castron 3 polonice de supa strecurata. Asezam oala cu supa inapoi pe aragazul pregatit. Rasturnam in oala legumele pasate si omogenizam.
Punem in supa fasiile de carne, bucatile de morcov si fasiile de ardei. Adaugam cele 3 polonice de supa peste amestecul de galbenusuri, smantana si usturoi, omogenizam si apoi rasturnam totul in oala cu supa.
Condimentam cu sare si piper macinat. Lasam ciorba sa clocoteasca timp de 3 minute. Punem zeama stoarsa de lamaie.
Presaram deasupra verdeata tocata. Amestecam, gustam si inchidem aragazul. Servim fierbinte cu ardei iute si smantana.
Mi-a iesit de minune!!! am urmat intocmai reteta de mai sus, am folosit smanatna mai moale amestecata foarte bine cu galbenusurile, iar dupa 2-3 minute pe foc, am pus capacul si am stins focul. nu s-au facut deloc "atele" acealea de care ne este groaza. Am s-o refac cu mare drag si pofta!
Sunt radautean,comentariile sunt de prisos!Respect d-nei Cornelia Dumitrescu,patroana Restaurantului National,inventatoarea acestei ciorbe delicioase in 1982!
Asa este! Dar bun cu adevarat!