Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se dezoseaza . Se fierbe pestele in apa cu sare, se scurge bine si se da prin masina de carne sau se macina cu robotul de bucatarie. Se curata ceapa si se toaca marunt; se dinstuie in putin ulei si se sareaza. Se lasa la racit si se scurge bine intr-o sita.
Se dau morcovii pe razatoare si se calesc intr-o tigaie cu putin ulei; se sareaza. Se curata cartofii, se dau pe razatoare si se pun la scurs intr-o sita cu tifon. Dupa ce se scurg bine, se stoarce si tifonul , foarte bine, in maini.
Se amesteca toate ingredientele de mai sus intr-un vas incapator . Se adauga pesmet sau faina, pentru a obtine o compozitie cat mai omogena. Se adauga patrunjel si marar tocat, dupa gust. Se condimenteaza bine, se adauga o lingura (rasa) de bicarbonat de sodiu, nestins.
Pestele crud se toaca marunt si se adauga compozitiei . Se framanta totul foarte bine cu putin ulei si apa minerala pana cand se leaga bine compozitia; se lasa la odihnit cateva minute. Se pune ulei la incins. Se formeaza cu mainile unse chiftelute de marime potrivita .
Se prajesc in uleiul incins pana cand se rumenesc bine. Nu se intorc cu furculita, ci doar se misca tigaia pentru a se coace uniform. Se scot cu o paleta si se pun la scurs pe hartie absorbanta.
Se schimba hartia de mai multe ori, daca e cazul, pentru ca chiftelutele sa nu fie uleioase.
N-am inteles deloc reteta asta! De ce si peste crud si peste fiert? Nu era normal sa se foloseasca doar peste crud ca la chiftelele obisnuite? Am inteles ca da, trebuie ceapa si verdeata dar n-am inteles care este rolul morcovului? N-am inteles de ce si cartofi si pesmet sau faina? Iarasi n-am inteles de ce trebuie bicarbonat, stiind ca bicarbonatul este un agent de crestere, de umflare a produsului? Nu, n-am sa fac reteta asta, o sa fac una clasica cu peste crud fara tot felul de farafastacuri. Cu cat e mai simplu un produs cu atat este mai bun, si cu cat il complicam cu atat nu mai stim ce mancam!
Comentarii:
N-am inteles deloc reteta asta! De ce si peste crud si peste fiert? Nu era normal sa se foloseasca doar peste crud ca la chiftelele obisnuite? Am inteles ca da, trebuie ceapa si verdeata dar n-am inteles care este rolul morcovului? N-am inteles de ce si cartofi si pesmet sau faina? Iarasi n-am inteles de ce trebuie bicarbonat, stiind ca bicarbonatul este un agent de crestere, de umflare a produsului? Nu, n-am sa fac reteta asta, o sa fac una clasica cu peste crud fara tot felul de farafastacuri. Cu cat e mai simplu un produs cu atat este mai bun, si cu cat il complicam cu atat nu mai stim ce mancam!