Lasagna este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare italian cu o lunga si interesanta istorie legata de origine. Exista mai multe mituri despre originea lasagniei, dar teoria principala indica un fel de mancare grecesca. Cuvantul ”lasagna” provine din limba greaca de la cuvantul „laganon” si se folosea pentru denumirea unei foi de aluat plat taiat in fasii late. „Lagana” se foloseste in continuare si inseamna paine subtire nedospita.
O alta teorie spune ca ”lasagna” vine de la cuvantul grecesc „lasana” sau „lasanon” insemnand "pirostrie - oala cu suport pe 3 picioare" sau "oala de noapte".
Romanii au latinizat numele mancarii si i-au spus lasanum, care a devenit rapid o mancare a oamenilor simpli, sarmani.
Initial italienii au folosit cuvantul pentru a se referi la vasul in care se face lasagna si mai tarziu, au preluat acest nume pentru a denumi acest fel de mancare, devenind un brand de traditie al tarii lor.
Lasagna este un fel de mancare italienesc, care contine straturi de paste speciale pentru acest fel, sos ragu si sos bechamel, apoi, branza pentru gratinat. Conform italienilor, 5 este numarul ideal de straturi din cadrul acestui fel de mancare. Totusi, numarul acestora poate varia in functie de preferinte.
Secretul este sosul. Pentru lasagna este caracteristic sosul Ragu, un sos de carne cu ceapa, telina, morcov, rase, tocate si calite, apoi lasate la fiert mult timp cu sos de rosii si sosul de carne. Condimente dupa gust si rezistenta. Pentru a putea prepara un sos divin acesta trebuie sa aiba o culoare rosu aprins si sa contina cantitati egale de carne de vita si carne de porc.
Un alt sos foarte folosit la lasagna este bechamel, un sos alb, pe baza de unt, lapte si faina.
In Italia, in functie de regiune exista mai multe variante. In unele zone, in special in regiunile sudice, sosul este de rosii simplu sau Ragu, in timp ce in alte zone, in special in nordul Italiei, se foloseste sosul bechamel.
Lasagna Verdi inseamna "lasagna verde", indicand faptul ca incorporeaza paste cu verdeata, de obicei spanac, iar „Lasagna la forno” se refera la modalitatea de preparare la cuptor.
Comentarii:
Porc?
Dupa reteta clasica Marcela Hazan nu e.
Este lapte si vin rosu bun la inceput ca sa
faca carnea moale.
Putin mujdei si oregano la sfarsit
pentru character-sa nu fie fad.
Foarte buna ,cam un fel de musaca numai ca se folosesc foi de paste fainoase