Pizza este o mancare delicioasa, un amestec desavarsit de gusturi si de arome care satisface si cele mai exigente gusturi. Fie ca este vorba de reteta traditionala de pizza sau de varianta romaneasca de pizza, acest fel de mancare este potrivit pentru orice ocazie si pentru orice moment al zilei.
Haideti sa descoperim impreuna cele mai populare sortimente de pizza italiana (conform Wikipedia):
Pizza din Napoli (Pizza Napoletana) cuprinde:
- Pizza Marinara (cu rosii, usturoi, oregano si ulei) - Pizza marinara este una din cele mai simple pizza, facuta cu pulpa de rosii din abundenta, busuioc si usturoi taiat marunt si presarat pe deasupra. Datorita simplitatii sale, acest fel de pizza a devenit in scurt timp preferata locuitorilor orasului Napoli. Singura legatura dintre numele acesteia si mare vine de la sosul marinara, unul din sosurile de paste traditionale italienesti, sos pe care-l pregateau sotiile pescarilor din golful Napoli pentru sotii lor cand se intorceau de la pescuit.
- Pizza Margherita (cu rosii, mozzarella feliata, busuioc si ulei)
- Pizza Margherita Extra (Pizza Margherita cu Mozzarella di Bufala Campana).
In iunie 1889, pentru a onora Regina Italiei, Margherita di Savoia, bucatarul Raffaele Esposito a creeat pizza margherita ale carei ingrediente, rosiile, mozzarella si busuiocul,reprezentau culorile drapelului Italian. A fost primul care a adaugat un tip de branza pizzei. Este cea mai comuna si in acelasi timp delicioasa prin simplitatea ingredientelor.
Pizza din Lazio cuprinde:
- Pizza Rustica
- Pizza a Taglio este o varietate de pizza coapta in tavi mari rectangulare, in general, vandute in felii dreptunghiulare sau patrate, cu tarife in functie de kilogram sau la 100 de grame.
Pizza Romana cuprinde rosii, mozzarella, ansoa, oregano si ulei
Pizza Viennese cuprinde rosii, mozzarella, carnati nemtesti, oregano si ulei
Pizza cu sunca si ciuperci: cu rosii, mozzarella, sunca si ciuperci
(197 voturi)
, (28) , (105)
Pentru inceput va apucati sa faceti aluatul. Drojdia o veti pune la dospit in putin lapte si zahar (in mijlocul fainii). Cand a dospit (adica dupa 4,5 minute) se incorporeaza in faina si se adauga laptele si uleiul.Se va framanta bine si se va ...
Pizza Capricciosa (cu rosii, mozzarella, ciuperci, anghinare, sunca, masline si ulei)
Pizza Quattro Stagioni — “Patru Anotimpuri” (aceleasi ingrediente ca la Capricciosa, dar neamestecate, asezate individual in triunghiuri)
Pizza Quattro Formaggi — “Patru branzeturi” (cu patru feluri de branza: mozzarella si trei dintre urmatoarele patru: stracchino, fontina, gorgonzola si ricotta)
Pizza Siciliana - reteta vine tocmai din insula italiana Sicilia si contine din abundenta mozzarella si masline, iar savoarea e adaugata de carnatii taranesti care fac din aceasta pizza una atipica dar delicioasa.
Pizza Bianca - fara sos de rosii
(9 voturi)
, (2) , (8)
Intr-un caston amestecam faina, cu fulgii de cartofi si sarea. Incalzim apa, adaugam mierea si drojdia. Amestecam pana se dizolva bine.
Calzone sau Ripieno este o pizza in forma de semiluna umpluta cu ricotta, salam sau sunca si mozzarella. Un Calzone tipic italian se coace in cuptor si este umplut cu salam sau sunca, mozzarella, ricotta si parmezan sau branza Pecorino, amestecate cu ou.
(42 voturi)
, (5) , (34)
Se amesteca toate cu oul crud.Se pun si condimentele si se lasa deoparte cat timp ne ocupam de aluat.Drojdia se dizolva in 2-3 linguri de apa calduta. Se amesteca apoi cu 1-2 linguri de faina si se amesteca bine, pana se obtine o crema de ...
Pizza romaneasca este un fel de pizza casei, gospodina folosind tot ceea ce are in frigider incepand cu preparatele de carne de tip kaizer, sunca, salam, carnati si teminand cu branza cascaval, parmezan sau mozzarella. In functie de sezon se folosesc si legume: rosii, ardei, ciuperci si ceapa.
Se pot adauga masline, cuburi din carne de pui si boabe de porumb. Romanilor le plac mancarurile consistente, cu de toate, de aceea cu cat se afla mai multe ingrediente pe blatul de pizza cu atat mai bine.
Comentarii:
Bine de stiut,dar nu ingredientele ce se pun deasupra sunt cele mai importante,ci sercretul aluatului.asa ca,o reteta buna de aluat putem gasi?si mai ales sercretu sau.probabil un anumit tip de faina,,drojdie......
Excelent ! Informatii inedite (pentru mine).
Este super, o mancare rapida si pe gustul multora