Pe ultima sut? de metri (cred c? cele mai multe gospodine ?i-au rezolvat deja problema zarzavaturilor pentru iarn?), am comis ?i eu ceva rezerve pentru ciorbele de peste iarn?. Într-o variant? foarte simpl?, dup? ve?i vedea.
Necesarul de materiale este orientativ: eu am avut morcovi, p?stârnac, ?elin?, ardei gras ?i gogo?ar ?i ceva p?trunjel verde, dar se mai pot pune în combina?ie dovlecel, ?elin? ori maz?re proasp?t?.
Toate legumele cur??ate se spal? ?i se las? s? se usuce bine, dup? care se trece la t?ierea lor.
Morcovul, ?elina ?i alte r?d?cinoase pot fi date pe r?z?toarea cu col?i mari. Eu am preferat s? le tai cubule?e, chiar dac? este o opera?iune ceva mai mig?loas?. Verdea?a se taie ?i ea ?i se pun toate într-un vas mare ?i se amestec?.
Problema în cazul acestui mod de a conserva zarzavatul nu este t?ierea legumelor, ci uscarea amestecului, astfel încât, odat? scos din congelator pentru consum, s? nu ai de a face cu un bloc de consisten?a betonului. Iar acest lucru se întâmpl? atunci când legumele t?iate sunt puse la congelat f?r? s? se fi zvântat suficient.
De aceea, este bine ca amestecul de legume t?iate s? fie l?sat o or?-dou? la zvântat într-o tav?, în care s? amesteca?i din când în când. Se poate spune c? legumele sunt suficient de uscate atunci când verdea?a din amestec nu se mai lipe?te de degete. Aceast? variant? de zvântare este recomandat? ?i în cazul verde?urilor puse la congelat deja t?iate.
Este de preferat ca amestecul de legume s? fie pus la congelat ambalat pe por?ii, una pentru fiecare mâncare, în p?h?rele de plastic introduse în pungu?e, de exemplu. Recunosc c? eu am f?cut altfel ?i am pus în pungi mai mari, din ra?iuni care ?in de dimensiunea spa?iului de depozitare.
În momentul consumului, pune?i zarzavatul din congelator direct în mâncare sau îl pute?i c?li pu?in în ulei înainte de a-l ad?uga.
Folosesc de mul?i ani zarzavat conservat în aceast? variant?, pentru c? mi se pare cea mai simpl? dintre toate, iar gustul legumelor nu se schimb? prea tare. De aceea o ?i recomand.