Inspiratia am gasit-o pe blogul danei2dor si-i multumesc frumos pt reteta. Metoda de preparare am modificat-o putin, nu-mi plac ouale crude in creme, singura exceptie facand-o Tiramisu.
Tortul este foarte ciocolatos, iar dulceata din coji de portocale si nucile ii dau un rafinament aparte.
Ingrediente pt blat si crema:6 oua, 200g zahar tos, 100g cacao, 200g unt, 4 linguri pezmet fin (sau 2 linguri faina+2 linguri pezmet fin), 100g zahar pudra, 2 linguri dulceata din coji de portocala, 1 ceasca de nuci prajite si tocate grosier + cognac/rom/whiskey ...dupa plac;
Blatul1) se dizolva la foc mic 200g zahar tos impreuna cu 100g cacao + o ceasca mica de cafea + o ceasca mica de apa, apoi se lasa compozitia la racit (ies cam 500g de sos)
2) 100g din unt se freaca spuma, se adauga pe rand 3 galbenusuri apoi si
jumatatedin compozitia de mai sus
3) cele 6 albusuri se bat spuma cu 100g zahar pudra si se incorporeaza in compozitia de mai sus, se adauga apoi 4 linguri de pezmet fin (sau 2 linguri de faina si 2 linguri de pezmet)
4) blatul se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de pergament si se introduce la cuptorul incalzit in prealabil la 375F. Minim 30 minute
Cand proba Scobitorii a fost trecuta cu succes scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.
O observatie aici, as mai adauga 2 linguri de faina (sau una de faina si una de pezmet)
Crema3 galbenusuri se fierb in bain-marie impreuna cu
a 2-a jumatate de sirop iar cand s-a racit se amesteca bine cu 100g unt, apoi se adauga nucile, dulceata din coji de portocale si 3 linguri din lichiorul preferat (am pus rom)
Am facut dulceata din coji de portocale anul trecut si ce bucuroasa am fost sa-i gasesc o utilitate, prea statea singura si trista in frigider :))
Sirop pt blat:4 linguri de zahar se pun pe foc intr-o craticioara si se amesteca incontinuu pana ce zaharul capata o culoare frumoasa, de chihlimbar, in momentul acesta se adauga o cescuta de apa (grija mare unde tineti mana cand atinge apa zaharul ars! odata pt ca se ridica un abur extrem de fierbinte si a 2-a pt ca amestecul aproape da in foc, se transforma intr-o spuma furioasa, care insa se calmeaza repede) . Se lasa la racit
Asamblare:blatul se taie in 2 sau 3, se pune primul blat pe farfuria speciala se insiropeaza fara a exagera (deci turnati cu lingura ici si colo, mai ales pe margini). dupa insiropare ideal este sa asteptati cateva minute pana puneti crema. Se procedeaza la fel cu restul de blat si crema.
Glazura: 100g ciocolata (de preferat neagra) + 100ml frisca lichida+ 1 lingurita de unt
Glazura se pregateste in bain marie apoi se toarna usor peste tort, avand grija sa nivelam frumos glazura. Se da la rece pentru cateva ore si ideal se serveste a 2-a zi.
Comentarii:
Super bun!