Acum vreo 20 de ani (doamne, ce trece vremea!) am fost în Bucure?ti, am stat vreo dou? s?pt?mâni la o cuno?tin??, o maramure?eanc? ce locuia acolo de vreo 30 de ani, Doamna C. Era în vârst? ?i avea ?i diabet biata de ea. M-a rugat de multe ori s? fac pr?jitur?, dar jum?tate cu sare pentru ea, jum?tate cu zah?r pentru mine. Înainte de a pleca, mi-a spus c? ea are înc? î?i aminte?te gustul supei de ro?ii pe care o g?tea mama ei. Ea nu ?tia s? g?teasc? supa ?i m-a întrebat dac? eu ?tiu . Era o sup? destul de cremoas?, f?cut? cu f?in? ?i past? de ro?ii. Am g?tit doar o por?ie mic? ca s? gu?te, iar apoi s-a dus în buc?t?rie, a c?utat crati?a cea mai mare pe care o avea ?i m-a rugat s? fac atâta sup? cât încape în crati?a respectiv?. De-atunci, ani de zile n-am mai g?tit sup? de ro?ii.
Dup? ce m-am mutat în Berlin urm?ream aproape zilnic emisiunea lui Tim Mälzer, un fel de Jamie Oliver al Germaniei. El g?tea mânc?ruri obi?nuite care se pot g?ti acas? ?i d?dea tot felul de sfaturi utile pentru buc?t?rie. Pe-atunci nu vorbeam înc? nem?e?te ?i nu în?elegeam tot ce spune, îns? ajungea s? v?d ce face. Într-o zi a g?tit o sup? de ro?ii cu mozzarella care mi s-a p?rut foarte interesant?... ???hhh foarte bun? (în Germania dac? spui c? o mâncare e interesant?, înseamn? c? nu e bun?). Am g?tit supa a?a cum v?zusem la televizor ?i a ie?it fenomenal?. De atunci o g?tesc foarte des.
Sup? de ro?ii cu mozzarella
Ingrediente:
1 ceap?
2 c??ei usturoi
3 cutii de ro?ii f?r? coaj? în bulion (italiene?ti)
450 ml sup? de legume
1 lingur? past? de ro?ii
1 crengu?? rozmarin
1 crengu?? cimbru, majoran sau oregano
frunze de busuioc pentru ornat
1-2 buc??i mozzarella
pu?in ulei
sare, piper, ardei iute
Mod de preparare:
Într-o crati?? se pune uleiul la încins. Se adaug? ceapa t?iat? m?runt ?i se c?le?te. Între timp se toac? usturoiul ?i se adaug? la ceap?. Se adaug? pasta de ro?ii ?i se amestec? bine. Se pun crengu?ele de verdea?? (eu pun ?i tijele de la busuioc ? frunzele le re?in pentru ornat), ro?iile ?i supa de legume. Le las? s? fiarb? la foc mic 20-25 de minute.
Eu folosesc ro?ii italiene?ti, deoarece ro?iile sunt foarte coapte înainte de a se conserva. Dac? supa iese acr? se poate dresa cu ni?te zah?r ?i eventual smântân? de g?tit.
Se paseaz? supa cu aparatul de f?cut piuree (mixer vertical am v?zut undeva c? se nume?te). Se condimenteaz? supa dup? gust. Pentru a fi mai fin? supa se poate strecura printr-o sit?.
Mozzarella se stoarce de zer ?i se taie în cubule?e mici.
Se pune supa în farfurii, se adaug? câteva cubule?e de mozzarella ?i se orneaz? cu frunze proaspete de busuioc. Dup? preferin?? se poate ad?uga ?i o lingur? de smântân?.