Reteta asta nu e deloc o mare filozofie, I know :P...dar e extrem de gustoasa si simt ca trebuie sa v-o impartasesc :))
Aveti nevoie doar de-un vas de lut, traditional, simplu sau mai "cu creasta", ca al meu, hi, hi...
Noi l-am inaugurat de ziua lui Bogdi, cu mare succes :P ...gustul puiului fiind practic de nedescris, cu carnea moale si zemoasa si cu o crusta aurie si crocanta, la care-mi lasa gura apa si acum :D
Incredibil de simplu si incredibil de bun! :)
Nu aveti, asadar, nevoie decat de-un pui baban :)) ...de condimentele preferate, si de multa rabdare :P
...nu mai stiu exact cat l-am tinut la cuptor, dar oricum destul cat sa ma bombardeze ai mei cu intrebari,
sfioase,de genul: Caaaand e gataaa??!!!!!????????? :)))
Deci, devreme ce povesti nemuritoare, de data asta, nu am sa va spun, hi, hi...am sa lansez doar pozele, ademenitoare sper :P
E foarte important de stiut ca inainte de prima utilizare, vasul nou va fi periat pentru a indeparta praful, dupa care va fi spalat cu apa fierbinte si apoi cufundat, atat vasul cat si capacul acestuia, in apa rece timp de aproximativ 1 ora; de-abia dupa aceea puteti aseza pe fundul vasului, uns usor cu ulei, puiul bine condimentat:
Puiul se pune in cuptorul rece, nu incalzit dinainte...caldura trebuie sa creasca treptat, pentru a evita riscul de a se crapa...
Il puteti lasa la 180-200 grade C., iar in ultimele 10-15 minute il lasati fara capac, pentru a se rumeni frumos:
Puiul s-a facut, practic, in sos propriu...
...un sos extrem de gustos pe care l-am turnat fara nicio remuscare peste garnitura de cartofi crocanti...pe care i-am asortat unei delicioase salate de ridichi...da, (inca) de la noi din gradina :))
...si totusi, la finalul apoteotic al acestei postari, hi, hi...am sa adaug cateva cuvinte, poate folositoare celor care au norocul sa aiba o/un astfel de oala/vas in bucataria proprie ;)
Vasul roman este realizat manual, din lut, un material poros ce absoarbe apa, aceasta formand in timpul incalzirii treptate in cuptor un strat de aburi atat in interiorul vasului cat si in cuptor. Alimentele pregatite astfel isi pastreaza savoarea naturala, iar friptura va avea o coaja crocanta, dar va fi moale si suculenta la interior.
Vasul roman se preteaza pentru prepararea oricaror tipuri de alimente: orice fel de carne, garnituri (legume, orez, etc.) ori feluri de mancare combinate.
Prepararea in suc propriu a alimentelor favorizeaza pastrarea gustului lor natural, permitand o digestie usoara si sanatoasa. De asemenea, in vasul roman alimentele se pot gati si fara grasime, fiind indicat in prepararea meniurilor dietetice.
Comentarii:
Ok