Cel mai mult îmi place la puiul la cuptor este pielea crocant?. Am cump?rat de câteva ori pui rotisat, dar când ajungeam acas? ?i desf?ceam pachetul pielea nu mai era crocant?, iar în interior carnea era aproape crud?. Dup? mai multe dezam?giri am renun?at s? mai cump?r pui rotisat ?i am f?cut acas?, a?a ca pe vremuri, pui pe sticl?. Cu câ?iva ani în urm? mi-am luat un suport ceramic, care mi se pare foarte practic. În primul rând am doar un vas în cuptor, în care se scurge gr?simea topit? de pe pui, e mai stabil decât sticla, iar datorit? suportului fierbinte, puiul se pr?je?te ?i în interior. Ca s? nu mai spun c? nu prea e mult de munc? cu puiul ? îl pui în cuptor ?i ui?i de el 50-60 de minute.
Pui la cuptor
Ingrediente:
1 pui
condimente dup? preferin?e
1 crengu?? de rozmarin
2-3 linguri ulei
un suport pt copt
Mod de preparare:
Se cur??? puiul, se spal? ?i se usc? cu un ?erve?el de buc?t?rie.
Se înc?lze?te cuptorul la 200°C.
Condimentele se amestec? cu uleiul. Eu folosesc: sare, piper, curry, pu?in? boia.
Se maseaz? puiul cu amestecul de ulei ?i condimente, atât în exterior, cât ?i în interior. Eu pun crengu?a de rozmarin între pielea ?i pieptul puiului, pentru a nu se arde (rozmarinul devine amar dac? se arde).
Se a?eaz? puiul pe suport ?i se d? la cuptor pentru cca. o or?. Se verific? totu?i dup? 45 minute, s? nu se ard?. (E mai bine s? stea mai mult la temperatur? mai mic?, decât o jum?tate de or? la temperatur? mare.)
Eu servesc puiul la cuptor cu salat?.
Varianta pe sticl?:
Se ia o sticl? de bere goal?, se umple cu ap? c?ldu??. Se a?eaz? puiul condimentat pe sticl?. Se ia o crati?? lat? (mai lat? decât puiul, pentru a nu se scurge gr?simea de pe pui în cuptor). Se pune ap? la fel de cald? ca în sticl?, în mijlocul crati?ei se pune sticla cu puiul ?i se d? la cuptor. Dac? în timpul pr?jirii apa scade, se poate ad?uga ap?, dar doar fierbinte. Dac? se pune ap? rece sticla va cr?pa.
Varianta în tav?:
Se poate pr?ji puiul întreg în tav? astfel: se taie puiul pe lungime pe spate ?i se desface. Se a?eaz? puiul cu partea interioar? în jos (pielea s? fie deasupra). În acest caz timpul de pr?jire se va reduce pu?in.