Varza a la cluj

Felul principal
Dificil
2 ore

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-)

Ingrediente

8

Preparare

Preparare1 oră
Gătire1 oră
  • Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

    Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:
  • Umplutura:

    E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

    Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.
  • Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.
  • Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

    Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!
  • Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.
  • O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!
  • Pofta buna! ca merge langa o tuica buna ;-)

Punctează această reţetă

gabrielacuisineGabrielacuisine

Întrebări

Poze cu rețata gătită de membri

Comentarii

Punctează această reţetă:

  • pagina 1 / 6

Gratziela

Excelent!!!

am gătit această rețetă
abuz

Cristian

Pur si simplu, MINUNAT. Traditional, savuros, romaneste. Multumim!!!

am gătit această rețetă
abuz

Grigore indignatul

Rețetă postată la mișto. Pozele nu au legătură cu rețeta. De acord cu un comentariu de mai sus. Am gătit rețeta și am stricat ingredientele. Orezul a rămas nefiert și tare. De unde să se umfle și să fiarbă, dacă nu a avut lichid adăugat în cantitate suficientă?

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

O reteta deosebita,care "declanseaza (!)"glandele salivare,inca din faza de preparare ! Super gustoasa !

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

FF buna reteta

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Nu cred ca este mai buna decat sarmalele ; varza a la Cluj nu este altceva decat "sarmale amestecate", cum se mai numeste prin alte parti ale tarii, dar este intradevar foarte buna.

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Foarte buna

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Ff bun

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Pozele cu varza sunt false .... in reteta se spune clar ca orezul se amesteca cu carnea iar in poza apar straturi cu varza, orez si carne !
Corect este ca in poze, dar metoda de preparare expusa nu !

am gătit această rețetă
abuz

anonymous

Bravo pentru claritatea exprimării! Sper să iasă bună și de această dată!

am gătit această rețetă
abuz
  • pagina 1 / 6