Petitchef

Varza a la Cluj

De cand vroiam sa fac eu o varza a la Cluj…..! cred ca nu am mancat niciodata o varza mai buna, dupa mine bate si sarmalele! Este cam bogata in calorii, ce-i drept, dar merita facuta macar acum cand avem varza murata la butoi, ca daca vine vara, nu prea merge cu varza dulce…Asadar va provoc la un dezmat…culinar bineinteles :-)

Felul principal
8 porții
1 oră
1 oră
Dificil

Ingrediente

8

Preparare

  • Intai tocam varza fideluta si o spalam in apa rece dupa care o stoarcem si o punem la calit cu ulei (eu am pus cam o ceasca pentru ca varza a fost multa). Daca considerati ca e mult, va sfatuiesc sa faceti jumatate din cantitate (carne si varza).

    Adaugam in varza o lingura de boia de ardei, cimbru si piper si mai lasam sa se inmoaie putin dupa care o tragem de pe foc si ne apucam sa pregatim umplutura de carne dupa cum urmeaza:
  • Umplutura:

    E bine sa facem umplutura din carne de vita si porc pentru ca oricum este o mancare grea si trebuie sa mai reducem cat de cat din grasime.

    Asadar, tocam ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei.
  • Cand a devenit sticloasa, adaugam orezul si mestecam foarte bine sa nu se lipeasca. Lasam sa se albeasca putin orezul, circa 3-4 minute, dupa care adaugam si carnea tocata, sarea, piperul si cimbrul si mestecam din cand in cand in ea pana cand se deschide la culoare. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute pana cand devine frageda.
  • Intr-un vas marisor, punem un strat de varza apoi un strat de carne. Peste carne punem cateva linguri de suc de rosii sau bulion si il intindem pe toata suprafata.

    Alternam iar cu un strat de varza apoi iar carne si la sfarsit varza!
  • Pe deasupra puteti sa puneti felii de rosii sau chiar rosii tocate mai marunt din conserva.
  • O coacem in cuptor cca 1 h si jumatate, pana cand varza se fragezeste si se rumeneste la suprafata. Intai o bagam in cuptor acoperita cu un capac sau folie de aluminiu, iar spre final o descoperim ca sa se rumeneasca frumos!
  • Pofta buna! ca merge langa o tuica buna ;-)

Rețete inrudite

YouTube

Varza cu bacon


Poze

Varza a la Cluj
Varza a la Cluj - poza 2

Întrebări:




Comentarii (54):

Gratziela, 14/03/2021

Excelent!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
Cristian, 03/10/2020

Pur si simplu, MINUNAT. Traditional, savuros, romaneste. Multumim!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
Grigore indignatul, 18/04/2020

Rețetă postată la mișto. Pozele nu au legătură cu rețeta. De acord cu un comentariu de mai sus. Am gătit rețeta și am stricat ingredientele. Orezul a rămas nefiert și tare. De unde să se umfle și să fiarbă, dacă nu a avut lichid adăugat în cantitate suficientă?

am gătit această rețetă (1) (0) Abuz
17/01/2017

O reteta deosebita,care "declanseaza (!)"glandele salivare,inca din faza de preparare ! Super gustoasa !

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

FF buna reteta

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Nu cred ca este mai buna decat sarmalele ; varza a la Cluj nu este altceva decat "sarmale amestecate", cum se mai numeste prin alte parti ale tarii, dar este intradevar foarte buna.

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Foarte buna

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
07/09/2016

Ff bun

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
18/08/2016

Pozele cu varza sunt false .... in reteta se spune clar ca orezul se amesteca cu carnea iar in poza apar straturi cu varza, orez si carne !
Corect este ca in poze, dar metoda de preparare expusa nu !

am gătit această rețetă (2) (0) Abuz
14/06/2015

Bravo pentru claritatea exprimării! Sper să iasă bună și de această dată!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 6

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Varza cu bacon
Varza cu bacon
4 porții
50 min
Foarte ușor
3.7 / 5
Rețetă Paste cu varză roșie și nucă
Paste cu varză roșie și nucă
2 porții
30 min
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Fruze de varză kale umplute (la cuptor)
Fruze de varză kale umplute (la cuptor)
6 porții
1 h 10 m
Foarte ușor
4.5 / 5
Rețetă Salata japoneza de varza
Salata japoneza de varza
4 porții
4 ore
Foarte ușor
4.8 / 5
Rețetă Sandwich cu pui marinat, salata de varza, rosii, busuioc
Sandwich cu pui marinat, salata de varza, rosii, busuioc
1 porții
2 h 15 m
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! „Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra! Muraturile de casa, ambasadorii sanatatii Muraturile de casa, ambasadorii sanatatii Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti! Varza de Bruxelles - ori o iubesti, ori o urasti!

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează