Se opareste varza in apa clocotita cu sare, dupa ce s-au racit frunzele, le cureti nervura din mijloc si daca sint mai mari le tai in 2, sarmalele cu cit sint mai mici cu atit sint mai gustoase.
Intr-o cratita pui uleiul si ceapa taiata marunt sa se caleasca 1 min, adaugi orezul si il lasi la calit 3-4 minute amestecind in continuu sa nu se prinda de castron.
Tragi castronul de pe foc si adaugi 1/2 lingurita boia dulce (sau iute dupa preferinta). Adaugi carnea tocata si sunca dupa ce ai dat-o in prealabil prin masina de tocat carne. Se iau 2 frunze de varza si se tau marunt si se adauga la tocatura din castron.
Se pune sare, piper, marar taiat marunt si 1/2 l bulion. Se amesteca bine se adauga orezul si 1 cana de apa. Se ia o oala pe fundul careia se pune putin ulei si cotorul de la varza taiat marunt .
Se impatura sarmalele si se aseaza in straturi in oala. Deasupra se pune varza taiata marunt (daca ti-a mai ramas), se pune apa si restul de bulion,putina sare si se pun sarmalele la fiert 1-1,30 ora acoperite cu un capac, sau ca sa iasa si mai bune se fierb in cuptorul aragazului. Se servesc cu smintina.