Se incinge uleiul intr-o cratita de dimensiune medie, la foc mediu. Se adauga ceapa, usturoi si ardei iute si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional. Se adauga apoi ciupercile si se continua 2 minute.
Se adauga rosiile, cu sucul lor cu tot, sfaramandu-le cu o lingura de lemn. Se presara cu busuioc, patrunjel, sare, piper si zahar si se amesteca. Se copera cratita, se face focul mic si se gateste 10 minute.
Intre timp, se fierb spaghetele in apa multa cu sare timp de 8 minute, sau pana ce sunt pe trei sferturi gatite. Se scurg pastele intr-o sita.
Se pune din nou pe foc oala goala, cea in care au fiert pastele, si se adauga midiile si vinul. Se rastoarna pastele la loc in oala. Se acopera vasul si se gateste 3 minute, scuturand oala ocazional. Pastele trebuie sa fie al dente, si toate cochiliile tebuie sa fie deschise; se arunca scoicile care raman inchise.
Se toarna sosul de rosii in oala si se amesteca 1-2 minute, pana ce incepe sa fiarba incet. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se imparte mixtura de paste si scoici intre farfurii si se servesc stropite cu sosul de rosii si ornate cu frunze proaspete de busuioc.