Toate legumele se fierb bine, cu exceptia cepei care trebuie tocata, asa cruda cum este. Cand au fiert se decojesc. Intr-o farfurie adanca se asterne heringul taiat marunt, intr-un strat uniform.
Pentru al doilea strat se utilizeaza ceapa tocata marunt. Cartofii se dau prin razatoare deasupra blidului, uniform ceea ce va constitui stratul urmator. In acelasi mod procedam cu morcovul.
Si deasupra maioneza. Asta-i tot! Bineinteles pe masa de revelion nu lipseau mandarinele sau portocalele .
Toate gospodinele Uniunii pregateau reteta asta din timp, pentru ca atunci cand se punea cojocul pe masa, maioneza reusea sa absoarba roseata din sfecla si cusma deasupra era rosie, ca si cusma lui Mos Jerila.
Asa cum revelionul se sarbatorea 2 sau trei zile la rand, cusma rosie era ceva firesc. Cusma alba, in schimb, era doar pe suba ce avea o vechime nu mai mare de 20 minute.Gustul subei imi place si astazi, mai ales pentru ca e un gust bagat in sange din frageda copilarie.
Pavel zice ca reteta originala e altfel: Primul strat trebuie sa fie ceapa, ca otetul si uleiul cu care se stropeste sa o inmoaie si sa o faca dulcie, sa-i scada din iuteala si miros. Pe urma pestele, el trebuie sa fie stropit cu putin ulei. Pe urma se pun cartofii, care trebuie unsi cu putina maioneza.
Dupa asta se pune sfecla care este unsa cu maioneza asa, generos, cat trebu. Dupa asta se orneaza cu: galbenus fiert faramitat, sau morcov fiert dat prin razatoare, sau cu ce te mai violeaza fantezia.
Acest fel se numește pește în șubă sau pur și simplu șubă. Nu se folosește hering sărat ci hering marinat cu sare și zahăr,(seliotka) aproape nu se simte sarea. După fiecare strat de legume se unge cu maioneză. Este minunat ca gust, mai ales îmbinarea între gustul puternic al heringului și dulceața sfeclei. În lipsă de hering marinat, care se găsește doar la magazinele Beriozka, puteți marina macrou și să-l folosiți la această salată
Comentarii:
Acest fel se numește pește în șubă sau pur și simplu șubă. Nu se folosește hering sărat ci hering marinat cu sare și zahăr,(seliotka) aproape nu se simte sarea. După fiecare strat de legume se unge cu maioneză. Este minunat ca gust, mai ales îmbinarea între gustul puternic al heringului și dulceața sfeclei. În lipsă de hering marinat, care se găsește doar la magazinele Beriozka, puteți marina macrou și să-l folosiți la această salată