Astăzi ne aprofundăm în clasicele bucătăriei italiene cu o rețetă delicioasă de gnocchi alla sorrentina! Această rețetă vegetariană se gătește în mod normal sub formă de gratin, în cuptor, dar vă oferim o versiune super ușor de făcut în tigaie cu foarte puține ingrediente: sos de roșii, mozzarella și gnocchi delicioși, de casă ... Deci începem? ;-)
Pentru gnocchi: Umpleți o cratiță cu apă rece și adăugați sare, cartofii în coajă și lăsați-i să fiarbă 35 de minute (puteți înțepa cu un cuțit să vedeți dacă sunt foarte fragezi).
Pentru sosul de roșii: Într-o tigaie se toarnă un strop de ulei și se rumenește cățelul de usturoi, apoi se adaugă piureul de roșii, un praf de sare, câteva frunze de busuioc și se fierbe aproximativ 15 minute. Odată ce sosul este gata, scoateți cățelul de usturoi.
Când cartofii sunt copți, scurgeți-i și lăsați-i să se răcească înainte de a-i curăța de coajă. Apoi zdrobiți-i folosind o presă de cartofi (sau o furculiță) și lăsați să se răcească bine.
Așezați faina pe suprafața de lucru, adăugați un praf de sare și oul și începeți să amestecați cu o furculiță.
Adăugați apoi cartofii zdrobiți (reci) și frământați cu mâinile până obțineți un aluat moale. Formați o minge.
Pudrați suprafața de lucru cu făină și tăiați aluatul în 4 bucăți egale. Formați cilindri de aluat de aproximativ 2 până la 3 cm (dacă aluatul se lipește, nu ezitați să adăugați făină pe suprafața de lucru).
Întoarceți fiecare cilindru de aluat pe placa de gnocchi (dacă nu aveți una, îi puteți presa pe dinții unei furculițe). Când toți gnocchii sunt gata, puneți-i pe un prosop curat, bine distanțați unul de celălalt. Lăsați-i să se odihnească timp de 20 de minute înainte de a îi găti.
Apoi puneți-i în apă clocotită cu sare și transferați-i în cratița cu sosul de roșii (la foc mic).
Amestecați și adăugați parmezanul ras și mozzarella tăiată bucățele.
Continuați să amestecați ușor cu o spatulă de lemn până când mozzarella este complet topită.
Cum se păstrează gnocchi alla sorrentina? Vă sfătuim să mâncați gnocchi alla sorrentina imediat ce sunt gata, dar îi puteți păstra la frigider (într-un recipient ermetic) timp de 24 de ore. Înainte de a îi manca, reîncălziți-i într-o tigaie cu capac, adăugând puțină apă fierbinte pentru a dilua sosul.
Cum se prepară rețeta tradițională de gnocchi alla sorrentina (gratinat)? Odată ce gnocchi sunt fierți, aruncați-i în sosul de roșii. Apoi transferați totul într-un vas rezistent la cuptor și adăugați mozzarella tăiată cubulețe, apoi coaceți 7-8 minute la 210 grade.
Ce ar trebui să fac pentru a preveni ca mozzarella să elibereze prea multă apă? Scoateți-o din frigider cu mult timp înainte și lăsați-o să se scurgă într-un bol.
Pot găti cartofii la abur pentru a face gnocchi? Desigur. Important este, cartofii sa fie bine fierți înainte de a-i folosi în aluat.
Care este porția de gnocchi de persoană? Porția medie este în jur de 230-250 de grame de persoană.