Puiul fiert separat, adunat spuma.Cand a fost fiert, scos puiul si separat supa.Intr-o oala se incing 2 linguri de ulei, se adauga ceapa tocata, morcovul tocat, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel.
Se lasa sa se caleasca putin, fara sa se rumeneascasi se stinge cu supa de la pui. Se pune sare si piper si foaia de dafin. Cand incepe sa fiarba, se adauga restul de supa si zeama de gogosari.
Se lasa sa dea in clocot, se adauga puiul si rosiile, eventual se mai adauga apa si se gusta de sare. Cand totul a fiert, se adauga fideaua si separat se bate oul. Se tempereaza oul cu o lingura din ciorba, se bate, se mai adauga ciorba si iar se bate.
Cu cat se adauga mai multa ciorba in ou, cu atat zdrentele de ou vor fi mai mici in ciorba. Se toarna oul in oala, amestecandu-se putin cu furculita. Se opreste focul si se presara patrunjel.Se serveste fierbinte, cu ardei iute, sa te ia cu naduseli.
Mie ardeleanca fiind nu-mi plac ciorbele cu rosii, bulion. Eu o fac diferit. tinand cont ca sunt medium, mereu m-am intrebat cum gateau stramosii nostri cand nu exista frigider. Pai evitau legumele ce fermenteaza. Ei mi-au aratat cum procedau. Fierbeau oasele cu multa ceapa si multi catei de usturoi si piper. Am pastrat traditia aceasta si eu. Numai ca dupa ce dezosez carnita de pui, in supa strecurata pun la fier, doar la fiert fara sa calesc, e si mai sanatos si mai fin gustul, telina din abundenta, patrunjel si morcoviorii evitati in trecut si azi, iar pe final multa ceapa verde sa dea un clocot cat sa in,iresmeze ciorbica si pun nucsoara rasa, un pic inainte de ceapa verde ce musai trebuie sa aiba pitienele, adica cozile abundente si lungi. Nu va spun ce savoare minunata poate avea, mai ales pe un puiut de casa. Pofta buna. Mentionez ca aceasta este o reteta ce se face celor ce nu suporta buluionul, deci cu gastrite si ulcer la stomac. E cea mai potrivita ciobita pt o vreme calda de care se bucura cei cu stomac sensibil. Pofta buna! A,uitasem, cand gateau pe vreme calda strabunii nostri, mai puneau sa dea un clocot a doua zi ciorbica ce dealtfel o coborau intr-o oala mare cu mare atentie in fantanile caselor lor, inlocuitorul de frigider. Vai de cei ce nu aveau fantani, nu e asa?
Comentarii:
Mie ardeleanca fiind nu-mi plac ciorbele cu rosii, bulion. Eu o fac diferit. tinand cont ca sunt medium, mereu m-am intrebat cum gateau stramosii nostri cand nu exista frigider. Pai evitau legumele ce fermenteaza. Ei mi-au aratat cum procedau. Fierbeau oasele cu multa ceapa si multi catei de usturoi si piper. Am pastrat traditia aceasta si eu. Numai ca dupa ce dezosez carnita de pui, in supa strecurata pun la fier, doar la fiert fara sa calesc, e si mai sanatos si mai fin gustul, telina din abundenta, patrunjel si morcoviorii evitati in trecut si azi, iar pe final multa ceapa verde sa dea un clocot cat sa in,iresmeze ciorbica si pun nucsoara rasa, un pic inainte de ceapa verde ce musai trebuie sa aiba pitienele, adica cozile abundente si lungi. Nu va spun ce savoare minunata poate avea, mai ales pe un puiut de casa. Pofta buna. Mentionez ca aceasta este o reteta ce se face celor ce nu suporta buluionul, deci cu gastrite si ulcer la stomac. E cea mai potrivita ciobita pt o vreme calda de care se bucura cei cu stomac sensibil. Pofta buna! A,uitasem, cand gateau pe vreme calda strabunii nostri, mai puneau sa dea un clocot a doua zi ciorbica ce dealtfel o coborau intr-o oala mare cu mare atentie in fantanile caselor lor, inlocuitorul de frigider. Vai de cei ce nu aveau fantani, nu e asa?