Incepem prin a curata ceapa si ardeiul si a le toca marunt.Intr-o oala de 5 l punem uleiul cu ceapa si ardeiul si le calim la foc mediu pana se inmoaie, adaugam un praf de sare si piper , apoi adaugam carnea spalata bine si turnam cam 3,5 l apa. Dam focul la mare pana ce incepe sa fiarba apoi lasam supa sa fiarba la foc mediu, cu ajutorul unei spumiere scoatem spuma afara.O lasam la fiert 30 min,intre timp curatam morcovii, patrunjelul, telina si pastarnacul si le taiem in 2 ,apoi ii taiem in feliute.Adaugam zarzavaturile si 1/2 din amestecul de frunze tocate marunt.Cand morcovii sunt aproape fierti punem cartofii taiati cuburi , fasolea verde, rosii curatate de coaja si taiate cuburi.Apoi adaugam 100 ml bulion si mai adaugam un praf de sare .
Lasam la fiert pana cand s-au fiert cartofii, apoi gustam.Daca mai trebuie daugam sare si piper , daca va place mai acrisoara punem o lingurita de zeama de lamaie si adaugam restul de leustean cu frunzele de patrunjel si telina.
Cum se poate elimina spuma daca in oala era deja ceapa tocata si prajita?
Eu stiam ca ceapa se prajeste separat intr-o tigaie si se pune in ciorba dupa ce s-a eliminat spuma de la carne.
Răspuns:
Se poate si asa dar cantitatea de ceapa care se elimina odata cu spuma este mica :) Spumiera este prevazuta cu orificii prin care zeama se scurge si ramana doar spuma . Oricum mi se pare mai gustoasa daca le adaugi toate de la inceput , dar daca doriti se pot cali si separat. Va multumesc de intrebare , daca mai aveti nelamuriri va rog sa imi scrieti.
Comentarii (47):
gabriela,
28/11/2018
De cate ori merg in, ardeal,solicit,ca meniu,ciorba ardeleneasca de porc,este fantastica,daca este facuta de un ardelean autentic!
E vai mama ei reteta! 1) Cand faci ciorba cu carne proaspata, nu calesti legumele, nu are rost pentru ca trebuie sa domine gustul carnii, nu al zarzavatului calit. 2) Se pune intai carnea la fiert si se ia spuma inainte sa inceapa sa clocoteasca. 3) Prea putina ceapa si prea mult morcov; ceapa da gust mancarurilor, morcovul mai putin, asa ca pune 3 cepe medii, 2morcovi mai mici, doar 1 felie de telina. la pastarnac poti renunta, merge foarte bine 1 ardei gras iar fasolea verde e optionala. 4) Pune 3 rosii si nu mai pui bulion, de altfel, la ciorbe, rosiile sunt cele mai bune, eu imi congelez rosii pentru iarna special pentru ciorbe. 5) In Ardeal ciorbele se acresc cu otet sau zeama de varza, asa ca lamaia nu are ce cauta aici. 6) 4 cartofi inseamna prea mult, ca doar nu faci ciorba de cartofi, asa ca 2 sunt de ajuns. 7) Verdeata se pune toata inainte de a stinge focul, nu are rost sa fiarba mai mult inainte pentru ca isi pierde aroma si gust nu prea da.
Vrei sa eviti "spumuiala" ???? spala carnea , pune`o intr`o oala fara nimic...fara sare ,apa,ulei si pune`o pe foc . o sa lase o gramada de apa … care o sa scada … rumeneste`o ...spala oala si apucate`te de ciorba :) fara spume ...
Comentarii (47):
De cate ori merg in, ardeal,solicit,ca meniu,ciorba ardeleneasca de porc,este fantastica,daca este facuta de un ardelean autentic!
Excelent ca la bunica acasa.
F bun
De cind a devenit lamiia un ingredient traditional al ciorbelor din Ardeal?
F buna bv bv bv bv bv
Excelent
Buna de tot
E vai mama ei reteta! 1) Cand faci ciorba cu carne proaspata, nu calesti legumele, nu are rost pentru ca trebuie sa domine gustul carnii, nu al zarzavatului calit. 2) Se pune intai carnea la fiert si se ia spuma inainte sa inceapa sa clocoteasca. 3) Prea putina ceapa si prea mult morcov; ceapa da gust mancarurilor, morcovul mai putin, asa ca pune 3 cepe medii, 2morcovi mai mici, doar 1 felie de telina. la pastarnac poti renunta, merge foarte bine 1 ardei gras iar fasolea verde e optionala. 4) Pune 3 rosii si nu mai pui bulion, de altfel, la ciorbe, rosiile sunt cele mai bune, eu imi congelez rosii pentru iarna special pentru ciorbe. 5) In Ardeal ciorbele se acresc cu otet sau zeama de varza, asa ca lamaia nu are ce cauta aici. 6) 4 cartofi inseamna prea mult, ca doar nu faci ciorba de cartofi, asa ca 2 sunt de ajuns. 7) Verdeata se pune toata inainte de a stinge focul, nu are rost sa fiarba mai mult inainte pentru ca isi pierde aroma si gust nu prea da.
Vrei sa eviti "spumuiala" ???? spala carnea , pune`o intr`o oala fara nimic...fara sare ,apa,ulei si pune`o pe foc . o sa lase o gramada de apa … care o sa scada … rumeneste`o ...spala oala si apucate`te de ciorba :) fara spume ...
Treci la munca....!!!