De muuuult vroiam sa incerc dorada in sare, asa ca ieri, dupa ce am cumparat niste fructe din piata si m-am dus sa cumpar somon - dupa modelul specific ca socoteala din casa nu se potriveste cu cea din targ - am cumparat si doua dorade de vreo 700g (vreo 38 de lei kilogramul), ca tare frumos le mai luceau ochii pe patul de gheata :p
Reteta e teribil de simpla - absolutely failproof. Pestii se spala si curata (se despica burta si se scot diverse). In locul matzelor eu am bagat
felii de lamaie(mai puteau intra si felurite alte condimente, dar am vrut sa incep cu o varianta basic, astfel ca tura viitoare sa pot completa cu alte arome in cunostinta de cauza).
Se ia o tava incapatoare, se tapeteaza cu folie de aluminiu (ca sa nu se prinda sarea de tava) si se toarna un pat de sare grunjoasa (eu am folosit din aia de muraturi, luata din piata cand cu
castravetii:p) si se asaza doradele deasupra.
Peste care se toarna apoi un morman de sare grunjoasa (cat sa fie acoperite bine). Eu am folosit putin sub 2kg de sare.
Se baga vreo 40-45 de minute in cuptorul incins (mai putin daca pestii-s mai mici) si se coc la foc mediu.
Acestea fiind zise, am scos pestii, am spart crusta de sare formata pe langa ele...
...si am scos pielea, care s-a desprins foarte, foarte usor.
Dorada nu e un peste cu oase multe, asa ca a fost suficient sa-i scot sira spinarii. Carnea s-a desprins in bucati si eu am gasit de cuviinta sa o stropesc cu un sos facut din zeama de la 1 lamaie + 1 lingura de ulei de masline + 3 catei de usturoi + 1 legatura de patrunjel, totul tocat la blender. Puteam pune mai mult ulei, ca sa fie mai echilibrat, dar am ales sa ramanem pe partea light & tangy.
In final am facut si o salata de rucola pentru ca a trebuit sa inaugurez un otet de nuci adus da Gabi (:*). Absolut delicios, s-a mancat tot-tot. Spectaculos de bun pentru cat de
light & healthye.
Comentarii (15):
Delicioasa reteta, chiar m-am luat prin surprindere rezultatul
Foarte gustoasa !!!
O singura stea pentru ignoranta de a folosi folie de aluminiu (toxica). Exista foaie de copt pentru asa ceva.
Super buna am incercat si eu multumesc pentru reteta
Nemaipomenita!!!!!!!!
Stas !
Bravo
Cea mai buna!! .... merge si cu putin rozmarina.
Foarte buna reteta merita incercata nota 10
Foarte buna