Asa cum spuneam, daca sunteti iubitor al maionezei “home made”, probabil ca nici macar nu va apropiati de standurile din magazine sau supermarketuri, cu borcane sau recipiente care mai de care mai aratoase, mai condimentate, mai „light” sau “de post”, si alte „n” sortimente ale maionezei.
Ca sa o preparati acasa e simplu si rapid. De ce ingrediente aveti nevoie, care sunt pasii si alte „secrete” aflati imediat mai jos.
Maioneza de baza cuprinde:
- 2 galbenusuri de ou
- 1 lingurita mustar de Dijon (optional)
- 1 lingura de suc de lamaie (proaspat stors)
- 250 ml de ulei
- Sare
- Cateva linguri de apa (optional)
Sigur va intrebati de care ulei sa folosim? Noi va sfatuim sa alegeti un sortiment obisnuit dar de calitate si nu unul care prin aroma sa, sa fie mai presus de preparatul in sine.
Se poate face numai din galbenusuri crude sau din amestec, dintr-un galbenus crud cu galbenus fiert.
- Pasul 1: cele doua galbenusuri se pun intr-un vas adanc;
- Pasul 2: peste acestea se presara putina sare si lingurita de mustar;
- Pasul 3: trepat, treptat se adauga uleiul, aflat la temperatura camerei, care se incorporeaza cu ajutorul unei linguri de lemn, invartite in aceeasi directie (de regula in sensul acelor de ceas) sau puteti opta pentru utilizarea mixerului la o viteza medie spre mare. Uleiul se va turna treptat pentru obtinerea unei consistente cremoase si numai dupa ce cantitatea anterioara a fost perfect inglobata.
In cazul in care consistenta maionezei este prea cremoasa se poate adauga o lingura de suc de lamaie sau un pic de apa. Atentie insa la culoarea maionezei, intrucat fiecare adaos de apa va face ca maioneza sa se deschida la culoare. Prea mult suc de lamaie va da preparatului un gust acru si prin urmare este necesar sa fiti atenti la proportiile adaugate si sa gustati preparatul din cand in cand.
Dupa preparare se pastreaza la frigider acoperita si la o temperatura potrivita. O temperatura scazuta va face ca maioneza sa se taie.
Maioneza este perfecta pentru salate, sosuri sau servita cu fructe de mare proaspete. In functie de modul cum o serviti, puteti sa dati maionezei o aroma specifica (de curry, cu usturoi, cu plante aromatice, cu chilli).
- maioneza cu curry– se adauga pudra de curry dupa gust;
- maioneza cu ierburi proaspat tocate- optati pentru busuioc, marar, patrunjel;
- maioneza cu usturoi – la preparare se foloseste ulei de masline extravirgin iar la final se adauga usturoi pisat fin;
Iata si cum o puteti intrebuinta.
Comentarii (33):
Pun in castron vinetele Putin tocate,un gălbegălbenuș putin album(le face pufoase), ceapa mărunțită ,sare sau putin delikat,ulei200+g si toate la un loc le amestec cu minerul 2-3 minute .Încercat!!
Maioneza in cca. 60 sec. reuseste doar celor care au blender vertical de cel putin 500 watt, cu cele de 250 - 450 watt nu facem treaba buna.
Maioneza in cca. 60 sec. In vasul unui blender vertical, se pun 1-2 oua proaspete intregi,apoi o lingura suc de lamaie.,o lingura rasa de mustar ,putina sare si piper macinat, apoi cca.3-400 ml. ulei de floarea soarelui. Se introduce blenderul vertical pana la fundul vasului,se porneste si se blendeaza cca. 30 sec., apoi se ridica incet blenderul,se mai blendeaza in sus si in jos cateva sec. pana ce s-a emulsionat toata compozitia.Asta este tot. Incercati.Va iese din prima.
Fara galbenusuri si ulei este si mai dietetica!
Asta e !....intotdeauna un galbenus fiert si unul crud se freaca cu lingura mai bine.Pentru a fi mai dietetic incorporam mai putin ulei.
Această reţetă e cea mai potrivită . Şi eu o fac exact aşa !
F.reusita
Asa se face!
Retete de mare ajutor ,la nevoie....Multumim si felicitari !
Pentru a fi mai usor digerabila si suportata de ficat eu fac maioneza din oul intreg crud. Le incorporez cu blenderul (oul, mustar, sare, zeama de lamaie, ulei) si apoi le mai frec cu mixerul pentru a le da consistenta.