Incepem sa pregatim blatul pentru prajitura si dizolvam cele 2 linguri de ness in 2 linguri de apa calda. Cernem faina intr-un vas incapator si o amestecam cu praful de copt, zaharul brun si nucile, pe care anterior le-am tocatmarunt.
Facem un locsor in mijlocul amestecului de mai sus si punem acolo iaurtul, uleiul, ouale batute ca pentru omleta si nessul dizolvat. Amestecam putin, pana se incorporeaza ingredintele uscate in cele umede. Nu trebuie amestecat prea mult pentru a mentine blatul cat mai aerat.Ungem o forma de tort cu putin ulei, turnam compozitia in ea si o dam la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 40 - 45 de minute, pana cand trece testul scobitorii.
Dupa aceea, scoatem blatul din forma si il lasam sa se raceasca complet inainte de a-l taia in 2 sau in 3. Pentru ca mi s-a parut destul de subtire, am preferat sa-l tai doar in doua.Pentru crema, punem intr-o cratita mica cele 2 lingurite de ness si zaharul fin, impreuna cu 3 linguri de apa.
Punem craticioara la foc mic, amestecand mereu, pana se dizolva zaharul. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, dam focul mare si fierbem nessul 2-3 minute, pana capata consistenta unui sirop, pe care il lasam sa se raceasca.
Separat, mixamzaharul pudra impreuna cu mascarpone, iar apoi adaugam siropul de ness si mai amestecam putin.Cu aceasta crema ungem partea de jos a blatului si asezam cealalta jumatate de blat deasupra.Ultima a ramas glazura, pe care o pregatim imediat, si incepem, cum altfel, dizolvand nessul intr-o lingura de apa calda Cernem zaharul pudra, il amestecam cu nessul si adaugam inca 2-3 linguri de apa, pana obtinem o pasta destul de tare, care sta asemenea albusurilor batute.
Apa trebuie pusa putin cate putin, pentru a nu avea o glazura prea moale.Intindem glazura peste tort, presaram nucile tocate grosier si dam la frigider cateva ore inainte de a-l servi.Tortul are un miros minunat de la ness si o textura putin umeda a blatului. Un adevarat deliciu cu aproximativ 350 calorii la 100 de grame.