Separi albusurile de galbenusuri. Bati albusurile spuma tare adaug cativa stropi de otet, adaugi zaharul si continui sa bati pana cand acesta se topeste macin zaharul intotdeauna si folosesc zahar praf, ca stricat vreo 3 mixere de-a lungul anilor.
Adaugi galbenusurile unul cate unul,pui cafeaua pus cafea espresso tare, nu concentrata untul topit rece, esenta de rom-o fiola mica de la Dr. Oetker- si faina proaspat cernuta cu praful de copt. Si a iesit atat de galben blatul, incat fost nevoita sa mai adaug cel putin 100 g de cacao.
Ungi o forma de tort cu diametrul de 26 cm cu ulei/margarina si o tapetezi cu faina.Pus hartie de copt doar pe fundul-ups! tavii.Torni compozitia si lasi la cuptor 45 de minute.
A iesit enorm!!! taiat in 5,imaginati-va,avut niciodata un blat atat de mare. Partea cu bulbuci de deasupra inlaturat-o. Apoi, insiropat fiecare cerc de tort cu cafea espresso imbunatatita cu 2 linguri de coniac.De asta nu mai spus sotului meu, ca turba, nu alta!
Bate ouale cu zaharul pudra. Adauga faina proaspat cernuta, cacaua si ciocolata rasa niste oua de cioco de la Pasti. Toarna coniacul si laptele fierbinte. Lasa pe foc, amestecand energic, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racorit, incorporeaza untul frecat spuma. Aici avut o dilema, deoarece in revista scria 50g unt, ceea ce mi se parea infim, fata de cat de budincoasa a iesit crema.
Dar, avand experienta din lecturarea atator retete zis ca e o greseala si scapat 2 din fata, deci 250 g, un pachet de margarina pus dupa ce facut spuma si pus in crema racita apoi impartit crema in patru, dar de fapt a trebuit in cinci, pt. ca peste cinci cercuri de blat am pus crema important e ca mi-a ajuns.
Intr-o craticioara, amesteci cafeaua concentrata cu zaharul, untul si ciocolata de menaj rasa folosit 2 ciocolati amarui Kandia si nu mai ras, rupt in bucati. O pui pe foc si amesteci continuu pana se leaga. Iei de pe foc, lasi putin sa se raceasca si o torni peste prajitura. Sufletul, ca a fost apa, nu alta adaugat repede 3 plicuri de ciocolata calda, noroc ca aveam, si astfel s-a mai ingrosat si a aratat a glazura. Si desi tortul a fost enorm, glazura a iesit mult prea multa, mi-a mai ramas jumatate din toata cantitatea cred ca o singura tableta de ciocolata ajungea si injumatatite si celelalte ingrediente. Acum, tb sa mai fac o prajitura, ca sa folosesc glazura ramasa,of, mai, mai.
Am vazut ieri la Kaufland acest coniac .150 lei (un milion jumate ) sticla Cred ca iese un tort ff bun. Am retzeta de tort ff veche care o facem la orce eveniment .i se spune shi "Tort betziv" ptr. Ca are mult coniac
Comentarii:
Am vazut ieri la Kaufland acest coniac .150 lei (un milion jumate ) sticla
Cred ca iese un tort ff bun.
Am retzeta de tort ff veche care o facem la orce eveniment .i se spune shi "Tort betziv" ptr. Ca are mult coniac