Se spala bine merele si se scot cotoarele cu dispozitivul special sau se taie pe jumatate si se scoate cu grija mijlocul cu seminte fara sa deterioram restul marului. Se feliaza apoi toate merele si se pastreaza deoparte. Se pregateste un vas termorezistent in forma rotunda. Se unge cu unt si se presara un strat de zahar apoi se aseaza concentric feliile de mar, in randuri succesive de la margine catre centru, toate in aceeasi directie, precum soldatii. Se aseaza cam doua-trei straturi, ca sa fie bogata brajitura. Se mai presara un strat de zahar, se imprastie apoi stafidele si nucile, se presara aromele si se introduce vasul la cuptor pentru 15-20 minute. Cand zaharul si merele au prins o culoare aramie se adauga o ceasca de apa si se mai lasa 5-10 minute in cuptor. Intre timp se prepara blatul. Se bat albusurile separat cu putina sare, se adauga zaharul si se mai bat pana s-a incorporat total. Galbenusurile se freaca cu doua linguri de ulei apoi se adauga peste albusurile batute. Se pune faina, zaharul vanilinat si coaja de lamaie si se amesteca usor compozitia. Se scoate vasul cu merele din cuptor si se rastoarna peste ele compozitia de blat. Se introduce din nou in cuptor pentru cca 15 minute. Se verifica cu un pai blatul daca este copt. Daca paiul iese curat, inseamna ca blatul s-a copt. Cand este gata, se scoate vasul din cuptor, se despart usor marginile blatului de vas cu un cutit, se aseaza deasupra un platou cu fata spre interiorul vasului si se rastoarna printr-o miscare rapida. Daca nu s-au desprins toate merele, se mai mangaie fundul vasului cu o carpa umeda pana ce cad toate. Se ridica apoi vasul si se mai repara cu un cutit eventualele imperfectiuni cauzate de o rasturnare defectuoasa.
E foarte buna,intradevar.Eu o fac frecvent...in plus,dupa ce se raceste(in frigider) ii adaug deasupra un strat de frisca batuta si,pentru ca nu pun nuci in compozitie,termin decorarea cu fulgi de migdale sau nuci maruntite
Comentarii (19):
I like
PARE FOARTE BUNA PRAJITURICA ACEASTA !!!!!!!!!!!!!!!!
Cred ca e excelenta trebuie sa o probez
Foarte buna
Excelenta
Nepotelul meu de 5 anisori o savureaza nota zece!!!!!!!!
F.buna
se poate face si cu gutui
Buna,chiar acuma am scos rasturnica din cuptor e un deliciu cea mai buna prajiturica cu mar felicitarii celei care a postato.
Seamana cu tortul de mere se poate orna cu frisca , fiind astfel mai aspectos si mai gustos. Dar mai ales usor de facut. Il voi face chiar maine.
E foarte buna,intradevar.Eu o fac frecvent...in plus,dupa ce se raceste(in frigider) ii adaug deasupra un strat de frisca batuta si,pentru ca nu pun nuci in compozitie,termin decorarea cu fulgi de migdale sau nuci maruntite