Sa purcedem deci cu preparatul aluatului: Intr-un vas maricel freaca galbenusurile de oua cu toata cantitatea de zahar. Adauga apoi sucul de morcovi (reteta aici), uleiul, scortisoara, nucsoara, morcovii dati pe razatoarea mica, merele date pe razatoarea mare si amesteca bine. Faina o amesteci cu lingurita de praf de copt si o adaugi compozitiei de mai sus.
In cele din urma adaugi albusurile batute spuma si amesteci usor. Compozita o torni intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si o dai la cuptorul preincalzit aproximativ 45 minute (pana ce trece de testul scobitorii). Dupa ce s-a racit bine, si doar atunci, aluatul se taie in 2 felii.
Crema o prepari doar in momentul in care aluatul este complet racit. Intr-o cratita freaca galbenusurile cu zaharul, apoi adauga faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie. Amestecul il lungesti cu 50 ml lapte pentru inceput, apoi adaugi si restul de lapte. Compozitia aceasta o pui pe foc mic si amesteci mereu avand grija sa nu se prinda. Cand pasta a capatat consistenta unei budinci o iei de pe foc, si imediat adaugi albusurile batute spuma tare.
Nu astepta sa se raceasca crema pentru ca se intareste si nu vei mai reusi sa o intinzi. Insiropeaza cele doua felii de aluat cu sucul de caise. Pune prima felie de aluat inapoi in forma de tort, apoi jumatate din cantitatea de crema. Deasupra punem a 2a felie de aluat, usor, fara sa presezi, apoi restul de crema. Cand crema s-a mai racit un pic, pastreaza prajitura in frigider pentru o ora.
Gelatina o dizolvi in sucul de caise si o lasi sa se umfle timp de 10 minute. Intre timp cureti perele si le tai cubulete. Amesteci putin in sucul cu gelatina, apoi adaugi perele, zaharul, lichiorul si mirodeniile si le pui pe foc pentru aproximativ 2 minute. Atentie sa nu inceapa sa fiarba pentru ca se distruge gelatina! Ultimul strat a prajiturii va fi aceasta compozitie de pere (racita in prealabil). Prajitura va sta la rece pentru cel putin 3 ore.
Daca crezi ca e necesar poti imbraca prajitura in frisca. preferat sa o las "golasa", prea tare imi placea jocul de galben dintre aluat-crema-compozitia de pere.Sa nu va sperie lungimea listei prajitura este mult mai usor de realizat decat pare la prima vedere.Gata, ma duc pentru ca ma asteapta o felie de prajitura.
O reteta adevarata! Aici se posteaza retete simple si retete complicate. Eu le prefer pe alea mai complicate, simple sunt pt incepatori. Felicitari pt reteta!!! Foarte delicioasa!!!
Este foarte lunga aceasta reteta,ce fac cele care acum se obisnuiesc sa gateasca? Selectati anumite retete care nu necesita experienta si pot invata mult mai usor din retete usoare.
Comentarii:
O reteta adevarata!
Aici se posteaza retete simple si retete complicate. Eu le prefer pe alea mai complicate, simple sunt pt incepatori.
Felicitari pt reteta!!! Foarte delicioasa!!!
Nu se prea gasesc caise toamna. Iar cu aceasta reteta, sigur dai in diabet !
Este foarte lunga aceasta reteta,ce fac cele care acum se obisnuiesc sa gateasca? Selectati anumite retete care nu necesita experienta si pot invata mult mai usor din retete usoare.
Super buna!!!!!
Yam,yam.....bun.
Bravo !!!!