Scoate untul și ouăle din frigider cam cu o oră înainte să te apuci efectiv de treabă. Lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Amestecă într-un vas adânc făina cu untul tăiat cubulețe, 40 de grame de zahăr, zahărul vanilat și un vârf de sare (1). Vei obține un amestec nisipos (2), în care vei încorpora apoi un ou (3).
E momentul să preîncălzești cuptorul la 180°C. Tot acum vei tapeta cu hârtie de copt fundul (4) și pereții tăvii în care vei pregăti prăjitura (5). Tava ar trebui să aibă pereți detașabili, ca să-ți fie mai ușor să scoți prăjitura din ea, și să aibă un diametru de circa 25 cm. Poți folosi la fel de bine și o tavă pătrată, de 20×20 cm.
Întinde acum aluatul pe fundul tăvii (6), având grijă să acoperi toată suprafața. Bagă apoi tava la cuptor, unde va sta 15 minute. În timpul ăsta vei pregăti compoziția.
Încălzește într-o crăticioară afinele cu zahărul rămas (120 g) (7). Poți adăuga și câțiva stropi de apă (8), dar nu mai mult. Lasă totul pe foc mic timp de aproximativ 5 minute, fără să uiți să amesteci din când în când. Vei obține un fel de dulceață de afine, ceva mai lichidă (9). Trage craticioara de pe foc și lasă-o să se răcească bine înainte să treci la urmatoarea etapă.
Într-un vas adânc, încorporează ricotta, iaurtul, dulceața de afine pe care tocmai ai pregătit-o, precum și cele două ouă rămase (10).
Dacă au trecut cele 15 minute, scoate din cuptor tava cu blatul și toarnă peste el compoziția astfel obținută (11). Bagă din nou tava la cuptor și las-o alte 30 de minute.
Prăjitura ta cu afine și iaurt e gata! (12) Las-o puțin să se răcească înainte de a o servi. O poți decora cu frișcă de casă sau afine proaspete.