Scortisoara si/sau baton vanilie Rosiile se spala si se cresteaza, apoi se cufunda in apa fierbinte pt 30 secunde. Se trec printr-un jet de apa rece, se curata de pielita, seminte si se scurg de apa din interior. Apoi se taie cubulete. Merele se curata de coaja si samburi si se taie bucatele subtiri.
Cubuletele de rosii si cele de mere se amesteca intr-un vas cu zeama de la una dintre lamai. Intr-o cratita cu fundul gros punem zaharul,apa si zeama unei lamai si lasam pe foc mic pana cand se leaga un sirop: vom stii ca acesta e gata atunci cand se formeaza o spuma alba, compozitia fierbe omogen si o picatura de sirop lasata pe o farfurie nu isi pierde forma.
Adaugam amestecul de rosii cu mere si scortisoara/vanilia . Lasam totul sa fiarba la foc mic pt 30-45 minute. E gata atunci cand trece testul inchegarii: punem o picatura de gem pe o farfurie rece si asteptam cateva secunde pt a se raci.
Daca gemul isi pastreaza forma si nu curge inseamna ca este bine legat, daca nu, mai trebuie lasat pe foc. In acest punct puteti lasa gemul cu bucatele mai mari sau il puteti mixa cu un blender vertical, caz in care il mai fierbeti dupa pasare 5 minute. Turnati gemul in borcane calde, sterilizate. Lasati sa se raceasca treptat si apoi depozitati-le in camara.