Se aleg trandafiri frumoși care să nu fie ofiliți. Dulceața se poate face doar dintr-un anumit soi, ei arătând cam așa:
Se aleg petalele una câte una, după care se vântură pentru a nu rămâne praf galben printre ele. Se freacă petalele cu sarea de lămâie foarte ușor fără să se rupă și se lasă peste noapte la frigider. A doua zi ar trebui să arate am așa:
Într-un ceaun sau tuci fierbem apa cu zahărul pentru câteva minute până obținem un sirop legat. Adăugăm petalele de trandafir și amestecăm bine. Se lasă să fiarbă până se leagă din nou. Înainte de a opri focul adăugăm zeama de la 1/2 lămâie și amestecăm bine. Se lasă să se răcească, după care se pune în borcane spălate și uscate bine. Borcanele se fierb în bain-marie. La cantitățile de mai sus vă ies 3 borcane a 400 g fiecare. Servim ca atare cu un pahar de apă (sau o cafeluță) sau pe păine prăjită cu sau fără unt.
Desi am mancat destul de rar aceasta delicata dulceata ,frumos mirositoare si deosebit de gustoasa ,mi-ar place sa o pot face dar desi posed trandafiri ,nu am din cei speciali de dulceata.
Trandafirii sunt din specia trandafirul de demasc (damascena) pentru ca sunt mai productivi si f.parfumati. Se extrag petalele din bulbul sau si se taie capetele albe pentru ca sunt amari si pentru ca diminuiaza culoarea dulcetei. Se poate face dulceata din toate tipurile de trandafiri cu conditia sa fie si f.parfumati. Dupa fierbere se pune direct in borcare uscate se pun si capacele ca asa se sterilizeaza singure.
Am dat binisor nu pentru ca reteta ar avea o problema ,ci pentru ca, in aceasta perioada, nu se mai gasesc astfel de trandafiri pentru dulceata.Consider ca este bine sa gasim retete cu produse de sezon.Asa consider eu.
Comentarii (16):
Multumim pentru reteta
E meravigliosa. A il profumo de la mia infanzia.
Fff buna si delicioasz
Multumim
Cea mai buna dulceata din lume
Desi am mancat destul de rar aceasta delicata dulceata ,frumos mirositoare si deosebit de gustoasa ,mi-ar place sa o pot face dar desi posed trandafiri ,nu am din cei speciali de dulceata.
Trandafirii sunt din specia trandafirul de demasc (damascena) pentru ca sunt mai productivi si f.parfumati. Se extrag petalele din bulbul sau si se taie capetele albe pentru ca sunt amari si pentru ca diminuiaza culoarea dulcetei. Se poate face dulceata din toate tipurile de trandafiri cu conditia sa fie si f.parfumati. Dupa fierbere se pune direct in borcare uscate se pun si capacele ca asa se sterilizeaza singure.
Am dat binisor nu pentru ca reteta ar avea o problema ,ci pentru ca, in aceasta perioada, nu se mai gasesc astfel de trandafiri pentru dulceata.Consider ca este bine sa gasim retete cu produse de sezon.Asa consider eu.
Excelent !
Perfect!