Într-un castron amestecăm drojdia cu zahărul, sarea, puțină apă călduță și 1-2 linguri făină.
Lăsăm să-și dubleze volumul, apoi amestecăm cu ouăle, ulei, apa și adăugăm făina (cernută) puțin câte puțin, până se încorporează toată.
Se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut.
Între timp amestecăm brânza, rasă dacă e caș cu ouăle și opțional cu zahăr și coajă de lămâie în cazul în care le preferăm foarte dulci.
Când aluatul a crescut, îl întindem pe o planșetă și tăiem bucăți în funcție de cât de mari le doriți. Eu pentru că le știu enorme (așa le face bunica) am tăiat bucăți de 30 x 20 cm.
Punem umplutura la mijloc, împăturim partea mai mare și unim capetele, presând bine cu degetele.
Se prăjesc în untură sau ulei fiebinte pe ambele părți.
Din ingredientele folosite mi-au ieșit 9 brânzoaice. Eu le servesc întotdeauna cu zahăr tos. Poftă bună!
Nu sunt brânzoaice ci gogoși cu brânză. Foarte bun și rapid! Dacă vreți brânzoaice coapte incercati poale in brâu moldovenești dar durează mult... Felicitări pt rețetă nu contează numele rezultatul e super!
Doamnelor și domnilor, suntem în anul centenarului, așa că încercați să fiți mai îngăduitori cu denumirile folosite la mâncare în diferite părți ale țării. Da, în Ardeal, cam orice e prăjit în ulei/untură, e gogoașă. Ce se face la cuptor e plăcintă, brânzoaică etc. Asta nu înseamnă că în alte părți nu există alte denumiri. Rețeta pare simplă și rezultatul e gustos, cu siguranță. Și, da, untura de la porcul din bătătură (ogradă) poate fi pentru mulți o variantă ieftină pentru ulei, chiar dacă nu cea mai sănătoasă. Dacă ați prins ceva ani și înainte de '89, știți ce vreau să spun. Români, învățați să fiți toleranți!
Comentarii (33):
Nu sunt brânzoaice ci gogoși cu brânză. Foarte bun și rapid! Dacă vreți brânzoaice coapte incercati poale in brâu moldovenești dar durează mult... Felicitări pt rețetă nu contează numele rezultatul e super!
Mai buna si mai usoara reteta nici nu se poate !
A+
Imi place reteta asta
Doamnelor și domnilor, suntem în anul centenarului, așa că încercați să fiți mai îngăduitori cu denumirile folosite la mâncare în diferite părți ale țării. Da, în Ardeal, cam orice e prăjit în ulei/untură, e gogoașă. Ce se face la cuptor e plăcintă, brânzoaică etc. Asta nu înseamnă că în alte părți nu există alte denumiri. Rețeta pare simplă și rezultatul e gustos, cu siguranță. Și, da, untura de la porcul din bătătură (ogradă) poate fi pentru mulți o variantă ieftină pentru ulei, chiar dacă nu cea mai sănătoasă. Dacă ați prins ceva ani și înainte de '89, știți ce vreau să spun. Români, învățați să fiți toleranți!
De ce sa le zici branzoaice? Asa poti sa le zici si ,,tortulete cu branza" sau oricum, ca branzoaice nu sunt.
Branzoaice coapte in untura mai rar ....
Super bune
Bun, repede, ieftin
Foarte bune ce vrei sa le zici la oraseni