Aceast? re?et? a pornit de la faimoasa "halava" de morcovi, originar? din buc?t?ria indian?, dar a suferit ni?te shimb?ri personale. Acum câteva zile am mâncat halava de morcovi la
Radha Cuisine, noul restaurant vegetarian-indian deschis în Timi?oara (care i?i va deschide oficial por?ile la începutul anului viitor, chiar în luna ianuarie :o) ), ?i am sim?it instantaneu dorin?a de a o încerca ?i eu, dar sub forme de bilu?e. Re?eta original? poate s? con?in? diferite condimente ?i ingrediente al?turi de morcovi, dar eu am ales stafidele, ghimbirul ?i scor?i?oara. O idee foarte buna sunt ?i nucile pr?jite, dar mi-a fost cam frica s? nu se lege compozi?ia, în cazul bilelor. Dar daca opta?i s? face?i doar o budinc? de morcovi, atunci nucile pr?jite sunt op?iunea cea mai bun? :o)
Dar s? trecem la re?et?.
Timp de preparare: 1 or?.
Ingrediente pentru aproximativ 20 de bile:
500g morcovi da?i pe r?z?toare sau m?run?i?i în robotul de buc?t?rie3/4 can? zah?r brun1 1/2 linguri ghimbir proasp?t, ras1 linguri?? scor?i?oar?1 1/2 - 2 c?ni lapte de migdale1/2 can? stafide1/2 can? nuci pr?jite ?i mun?ite (op?ional)2 linguri semin?e de in m?cinate (pentru bile)3 linguri ulei de cocos100g cocos
Se c?lesc cateva minute morcovii în ulei de cocos. Se adaug? morcovii, laptele de migdale, zah?rul, ghimbirul, scor?i?oara, stafidele, nucile ?i/sau semin?ele de in. Se pune un capac peste oal? ?i se las? la fiert 30 de minute. Se verific? din cand în cand, amestecand, ?i adaugând eventual pu?in? ap? sau lapte de migdale. Compozi?ia este gata dac? devine o past? cât de cât omogen? ?i lipicioas?.
Se las? la racit ?i se formeaz? bile care se dau prin fulgi de cocos, sau se mananc? sub forma de budinc?.