Se pune laptele proaspat intr-un vas mare ,acoperit vasul si pus intr-un loc caldut pana cand s-a ales zerul de lapte . Pus oala pe foc (Focul sa fie foarte mic )sa nuse afume laptele.
Din cand in cand oala trebuie miscata si cand e suficient de cald se ia de pe foc(luati temperatura laptelui punand mana pe pereti vasului si daca poti tine mana atunci este ok,daca este foarte ferbinte laptele ,riscati ca branza sa iasa mai gumoasa .
Se strecoara printr-o sita si apoi se pune intr-un saculet de tifon ,unde va sta la scurs pana nu mai iese zer din branza. (Rezultatul a fost de 1kg300 de branzica )
Despre smantana(pana sa fac branza) , inceput sa adun cu lingura , usor ,de pe suprafata laptelui , de trei ori , o data dimineata( daca laptele este pus la prins seara) , apoi inca odata seara si a treia oara in ziua urmatoare dimineata iar spre seara deja zerul s-a separat de branza.
In Smantana obtinuta (cam 1kg si 100gr), mai pus si 300gr de (nama cream lichida100%graimi)ce ai da un gust nemaipomenit.
Comentarii:
Se poate si mai bine alta data
Este mai buna branza fara cheag?intreb pt.ca nu stiu.